صدور قرار جلب ۱۱۴معترض اعتراضات آبان ۹۸ در شهر لیکک
24-08-2024
بخش خبر و تحلیل خبر
169 بار خواندە شدە است
بە اشتراک بگذارید :
اختصاصی؛ صدور قرار جلب ۱۱۴معترض اعتراضات آبان ۹۸ در شهر لیکک
۳ شهریور ۱۴۰۳
اعتراضات آبان سال ۱۳۹۸
بر اساس اسنادی که بهصورت اختصاصی به ایران وایر رسیده، یکصد و چهارده نفر از شهروندان حاضر در اعتراضات آبانماه ۱۳۹۸ شهرستان لیکک از توابع استان کهکیلویه و بویراحمد در یک پرونده مشترک با قرار جلب دادرسی به این دادگستری فراخوانده شدند.
بر اساس این اسناد، شعبه اول دادياری دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان ليكك دادگستري كل استان كهگيلويه به ریاست قاضی "مهرداد سلطانی"، این افراد را به اتهامات: «اخلال در نظم و آسايش عمومی از طريق سنگ پراني دسته جمعی»، «مشاركت در نهب و غارت و اتلاف اموال از طرف جماعتی بيش از سه نفر به نحو قهر و غلبه و بانك صادرات»، «تخريب عمدی اموال دولتی از طریق شكستن شيشههای ساختمان دادگستری، فرمانداری بهمئی و شهرداری ليكك»، «احراق عمدی اموال دولتی (ساختمان بانکهای ملی، كشاورزی، پست بانک و توسعه تعاون)»، «تخريب عمدی اموال غير منقول» احضار کرده است.
در این پرونده که بیش از دو هزار صفحه دارد، این ۱۱۴شهروند ساکن شهرستان لیکک برای هر اتهام بهصورت جداگانه و در غالب گروههای چند نفره قرار جلب صادر شده است. شاکیان این ۱۱۴معترض برخی ادارات و موسسات دولتی و شعبات بانکها در این شهرستان کوچک هستند. بانکهای:«ملی»،«توسعه و تعاون»، «صادرات»، «کشاورزی» و «مسکن» و ادارات دولتی چون:«شهرداری، فرمانداری، دادگستری» شهرستان بهمئی از جمله شاکیان این پرونده هستند.
اعتراضات آبان ۱۳۹۸
اعتراضاتی که از روز ۲۴ آبان ۱۳۹۸ با سهمیهبندی بنزین در ایران و افزایش ۲۰۰ درصدی قیمت بنزین آغاز شد. به صورت عمده در محلات کارگری و فقیرنشین شهری متمرکز بود. بر اساس شواهد و فیلم و تصاویر موجود، این در ابتدا بسیار مسالمتآمیز و در واکنش به افزایش قیمت بنزین آغاز شد. بر اساس گزارشهای موجود؛ ۲۹ استان و صدها شهر در این اعتراض به افزایش قیمت بنزین حضور داشتند. اینترنت تلفن همراه، در روز اول این اعتراضات، در شهرهای مشهد، اهواز، بهبهان و امیدیه مختل شد. ولی با صدور دستور شورای عالی امنیت ملی از از ۲۵ آبانماه قطع سراسری اینترنت آغاز شد.
با گسترش تجمعات اعتراضی در ۲۵ آبان، محمدجعفر منتظری، دادستان وقت کل ایران، معترضان به افزایش قیمت بنزین را «اخلالگر» معرفی کرد. او تهدید کرد که برخورد جدی با معترضان انجام خواهد شد. همزمان با این تهدید، نهادهای امنیتی ایران با ارسال پیامک تهدیدآمیز به تلفن همراه برخی شهروندان مشارکت کننده در تجمعات، آنها را به پیگرد قانونی تهدید و از آنها خواست تا از شرکت در تجمعات غیرقانونی خودداری کنند.
دو روز پس از سه برابر شدن قیمت بنزین، رهبر جمهوری اسلامی، از تصمیم سران قوا مبنی بر افزایش قیمت بنزین حمایت کرد. او آتشزدن بانکها و ایجاد ناآرامی را به «اشرار و ضدانقلاب و دشمنان ایران» نسبت داد و با اشاره به جان باختن تعدادی از معترضان، اجرای طرح افزایش قیمت سوخت را ضروری دانست.
خامنهای در سخنرانی خود، پنج بار بر سررشته نداشتن یا عدم داشتن تخصص در مسائل اقتصادی تأکید کرد. سخنان او در ۲۶ آبان از سوی مخالفان و معترضان به فرمان «سرکوب اعتراضات» تعبیر شد.
بر اساس گزارش رویترز، ۲دی۱۳۹۸ خامنهای در جلسهای با حضور مقامات امنیتی و دولتی، از آنها خواسته بود تا به هر قیمتی که شده، اعتراضات مردم را متوقف کنند. در جریان این اعتراضات دست کم ۸۶۰۰ نفر در ۲۲ استان ایران بازداشت شدند.
خبرگزاری رویترز در ۳ دی ۱۳۹۸ تعداد کشتهشدگان را بر اساس آمار دریافتی از سه مقام وزارت کشور ایران که خواسته بودند نامشان فاش نشود، حدود ۱۵۰۰ تن در ۱۹۰ شهر اعلام کرد که اسامی ۵۴۷ تن از آنها به صورت قطعی مشخص شده است.
منبع:ایران وایر