جدول زمانی وقایع افغانستان در 3 سال پس از تسلط طالبان
کابل، افغانستان (خبرگزاری آسوشیتد پرس) — نگاهی به تاریخهای کلیدی از زمان بازگشت طالبان به قدرت سه سال پیش، همزمان با خروج نیروهای ایالات متحده و ناتو از این کشور:
۱۵ آگوست ۲۰۲۱ — طالبان وارد کابل میشوند و رئیسجمهور اشرف غنی که از حمایت بینالمللی برخوردار بود، از کشور فرار میکند.
۲۶ آگوست ۲۰۲۱ — بمبگذاران انتحاری و مهاجمان گروه داعش بیش از ۱۷۰ افغان و ۱۳ سرباز آمریکایی را در حمله به جمعیتی که سعی در تخلیه از فرودگاه کابل داشتند، میکشند.
۲۳ مارس ۲۰۲۲ — در روز بازگشایی دبیرستانها، طالبان به طور ناگهانی قول خود مبنی بر اجازه به دختران بالاتر از کلاس ششم برای حضور در مدرسه را لغو میکنند.
۷ می ۲۰۲۲ — وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان اعلام میکند که زنان در اماکن عمومی باید لباسهای کاملاً پوشیده بپوشند و صورت خود را به جز چشمهایشان بپوشانند. همچنین به آنها توصیه میکند که مگر در موارد ضروری از خانه خارج نشوند.
۲۲ ژوئن ۲۰۲۲ — زلزلهای قوی منطقهای دورافتاده در شرق افغانستان را لرزاند و بیش از ۱۱۰۰ نفر کشته میشوند. طالبان در تلاشهای نجات با مشکلات زیادی مواجه میشوند که نشاندهنده کمبود منابع و وابستگی به گروههای امدادی است.
۳۱ ژوئیه ۲۰۲۲ — ایالات متحده ایمن الظواهری، رهبر القاعده را در حملهای پهپادی به یک خانه امن در کابل میکشد. مقامات آمریکایی طالبان را به پناه دادن به او متهم میکنند.
۳۰ سپتامبر ۲۰۲۲ — یک بمبگذار انتحاری به یک مرکز آموزشی در منطقه شیعهنشین پایتخت حمله میکند و دهها نفر از جمله نوجوانانی که در حال شرکت در امتحانات ورودی دانشگاه بودند را میکشد.
۱۰ نوامبر ۲۰۲۲ — ممنوعیت استفاده زنان از سالنهای ورزشی و پارکها در سراسر کشور اعمال میشود. طالبان اعلام کردند که این ممنوعیت به دلیل نافرمانی زنان از قوانین جداسازی جنسیتی یا عدم پوشش مناسب اعمال شده است.
۲۰ نوامبر ۲۰۲۲ — طالبان ۱۹ نفر از جمله افراد متهم به زنا را برای اولین بار از زمان بازگشت به قدرت، در ملأ عام شلاق میزنند.
۸ دسامبر ۲۰۲۲ — طالبان یک قاتل محکوم را در حضور صدها تماشاگر اعدام میکنند. این اولین اعدام عمومی از زمان تسلط دوباره طالبان است.
۲۱ دسامبر ۲۰۲۲ — طالبان دانشجویان زن را از حضور در دانشگاهها منع میکنند. افغانستان تنها کشور در جهان است که آموزش زنان را ممنوع میکند.
۲۴ دسامبر ۲۰۲۲ — طالبان زنان افغان را از کار کردن با گروههای غیردولتی ملی و بینالمللی منع میکنند.
۴ جولای ۲۰۲۳ — طالبان دستور میدهند که سالنهای زیبایی به دلیل ارائه خدمات غیر اسلامی مانند شکل دادن به ابروها تعطیل شوند. این تصمیم بر ۶۰ هزار زن کارآفرین تأثیر میگذارد.
۱۳ سپتامبر ۲۰۲۳ — طالبان با جشن و سرور سفیر جدید چین را مورد استقبال قرار میدهند. چند ماه بعد، طالبان به طور رسمی سفیر جدید خود را به پکن میفرستند.
۴ اکتبر ۲۰۲۳ — پاکستان از سرکوب گسترده خارجیانی که به طور غیرقانونی در این کشور زندگی میکنند، از جمله ۱.۷ میلیون افغان، خبر میدهد. طالبان، سازمان ملل و گروههای حقوق بشری این سیاست را محکوم میکنند.
۷ اکتبر ۲۰۲۳ — زلزلهای با شدت ۶.۳ ریشتر در استان غربی هرات هزاران نفر را میکشد. زلزلههای بیشتری در پی این حادثه رخ داده و خرابیهای بیشتری در منطقه به بار میآورد.
۱۵ نوامبر ۲۰۲۳ - فلایدوبی اولین شرکت هواپیمایی بینالمللی است که پس از یک وقفه دو ساله، پروازهای خود به کابل را از سر میگیرد. ایرعربیا و ترکیش ایرلاینز نیز به زودی به آن میپیوندند.
۴ ژانویه ۲۰۲۴ — طالبان زنانی را در کابل به دلیل داشتن "حجاب نامناسب" بازداشت میکنند که این اولین سرکوب رسمی قوانین پوشش از زمان بازگشت طالبان به قدرت است.
۲۲ فوریه ۲۰۲۴ — طالبان دو نفر را در استادیومی در جنوب شرق کشور و در حضور هزاران نفر اعدام میکنند.
۱۱ می ۲۰۲۴ — سیلهای ناگهانی در شمال افغانستان به دلیل بارانهای فصلی شدید بیش از ۳۰۰ نفر را میکشد.
۱۷ می ۲۰۲۴ — تیراندازانی در استان مرکزی بامیان به روی مردم آتش گشودند و شش نفر از جمله سه گردشگر اسپانیایی را کشتند. این حادثه ضربهای به برنامههای طالبان برای جلب گردشگران وارد میکند. داعش مسئولیت این حمله را بر عهده میگیرد.
۴ ژوئن ۲۰۲۴ — طالبان حداقل ۶۰ نفر از جمله بیش از ده زن را که به جرایمی مانند همجنسگرایی، سرقت و روابط نامشروع متهم شده بودند، در ملأ عام شلاق میزنند.
۴ ژوئن ۲۰۲۴ — رهبر امارات متحده عربی با یکی از مقامات طالبان که برای نقش او در حملهای که به کشته شدن یک شهروند آمریکایی و دیگر حملات منجر شد، توسط ایالات متحده تحت تعقیب است، ملاقات میکند. این دیدار نشاندهنده شکاف فزاینده در چگونگی برخورد با طالبان است.
۳۰ ژوئن ۲۰۲۴ — طالبان در نشستی که توسط سازمان ملل در قطر برگزار شد، شرکت میکنند. اگرچه این سومین جلسه از این دست است، اما برای اولین بار طالبان در آن شرکت میکنند. با این حال، حذف زنان افغان و نمایندگان جامعه مدنی از این نشست با واکنشهای شدیدی مواجه میشود.
۳۰ ژوئیه ۲۰۲۴ — طالبان اعلام کردند که دیگر هیئتهای دیپلماتیک افغانستان را که توسط دیپلماتهای دولت سابق حمایت شده توسط غرب اداره میشوند، به رسمیت نمیشناسند.
4o