ناآرامی و اعتراض در ونزوئلا؛ اعلام نتیجه انتخابات به صف بندی های خیابانی کشیده شد


159 بار خواندە شدە است

بە اشتراک بگذارید :

artimg

ناآرامی و اعتراض در ونزوئلا؛ اعلام نتیجه انتخابات به صف بندی های خیابانی کشیده شد

 

 

علیرغم اعلام نتایج رسمی انتخابات در ونزوئلا، مخالفان ادعای پیروزی دارند و دور تازه ای از اعتراضات ضددولتی در این کشور روی داده است.

ماریه کورینا ماچادو از رهبران مخالفان به گاردین گفت: “او باید بفهمد که شکست خورده است.”

پس از اعلام مادورو به عنوان برنده انتخابات، معترضان به خیابان‌ها آمدند. بسیاری از معترضان در سراسر کشور به شکل سنتی آمریکای لاتین با کوبیدن بر قابلمه ها و تابه ها اعتراض خود را نشان دادند. آن ها از جمله شعار می دادند: “طلا نمی‌خواهم، برنامه غذایی دولتی نمی‌خواهم، نیکلاس (مادورو) باید برود”. بسیاری از معترضان با موتورسیکلت‌های خود در خیابان‌ها حرکت کرده و یا خود را در پرچم ونزوئلا پیچیده، در حالی که دیگران برای محافظت از گاز اشک‌آور صورت‌های خود را با شال پوشانده بودند.

در کاراکاس، پلیس به مقابله با معترضان اقدام کرد و آن ها را با شلیک گاز اشک‌آور متفرق کرد، در کورو، مرکز ایالت فالکون، معترضان مجسمه هوگو چاوز، را تخریب کردند.

یک مرکز مخالفان در ونزوئلا اعلام کرد تا ساعت ۶ عصر، ۱۸۷ اعتراض در ۲۰ ایالت ثبت کرده است.

به گزارش رویترز دست‌کم دو نفر در ارتباط با شمارش آرا یا اعتراضات کشته شده‌اند – یکی در شب در ایالت مرزی تاچیرا و دیگری در ماراکای در روز دوشنبه. وزیر دفاع، ولادیمیر پادریو، هشدار داد که نباید اجازه تکرار “وضعیت‌های وحشتناک سال‌های ۲۰۱۴، ۲۰۱۷ و ۲۰۱۹” داده شود. در آن سال‌ها معترضان ضد دولتی به خیابان‌ها آمدند و صدها نفر کشته شدند.

رهبر مخالفان، ماریا کورینا ماچادو، که از شرکت در انتخابات منع شده بود، در پستی در ایکس اواخر دوشنبه از حامیانش خواست که روز سه‌شنبه به راهپیمایی بپیوندند. او گفت: “ونزوئلایی‌های عزیز، فردا با خانواده، سازماندهی‌شده و با عزم برای محاسبه هر رای و دفاع از حقیقت به خیابان‌ها می‌آییم.”

خورخه رودریگز، نماینده حزب حاکم و مدیر کمپین مادورو، نیز از پیروان دولت خواست تا در راهپیمایی‌ها به کاخ ریاست جمهوری برای حمایت از دولت شرکت کنند. در حالی که گونزالس هشدار داد که از خشونت خودداری شود، رودریگز مخالفان را به تحریک خشونت متهم کرد.

مادورو در یک سخنرانی زنده تلویزیونی از کاخ ریاست جمهوری گفت نیروهایش علیه آنچه او اعتراضات خشونت‌آمیز می‌نامد، اقدام می‌کنند. نیروهای مسلح ونزوئلا مدت‌هاست از مادورو حمایت می‌کنند و نشانه‌ای از جدا شدن رهبران نظامی از دولت دیده نمی‌شود.

مادورو گفت: “ما تمام اعمال خشونت ترویج‌شده توسط جناح راست افراطی را دنبال کرده‌ایم. می‌توانم به مردم ونزوئلا بگویم که اگر ضرری وارد شده باشد، جبران خواهیم کرد.”

مادور «یانکی»ها را متهم کرد که پشت اعتراضات تازه در این کشور هستند.

واکنش‌های جهانی پس از انتخابات ریاست جمهوری ونزوئلا

وب سایت «آمریکا ۲۱» در گزارشی نوشت: انتخابات ریاست جمهوری ونزوئلا که اخیراً برگزار شد، با واکنش‌های گسترده‌ای از سوی دولت‌ها و شخصیت‌های سیاسی جهان مواجه شد و اهمیت ژئوپلیتیکی این کشور آمریکای جنوبی را به وضوح نشان داد. برخی از این واکنش‌ها پیش از آن که مکانیزم‌های قانونی بازبینی نتایج انتخابات صورت گیرد آغاز شد.

ائتلاف مخالفان به نام “پلتفرم واحد” نتایج اعلام شده توسط شورای ملی انتخابات (CNE) را نپذیرفت و قبل از بسته شدن مراکز رأی‌گیری، خود را پیروز انتخابات اعلام کرد. پس از اعلام پیروزی نیکلاس مادورو با ۵۱.۲ درصد آرا و نسبت دادن ۴۴.۲ درصد از آرا به نامزد مخالف، ادموندو گونزالس، بسیاری از سیاستمداران منطقه با رد نتایج و درخواست برای بازبینی مستقل واکنش نشان دادند. در عین حال، برخی دیگر به مادورو تبریک گفته و بر حاکمیت ملی و روند انتخاباتی کشور تأکید کردند.

مکزیک و برزیل دو کشوری بودند که واکنش‌های آن‌ها به نتایج انتخابات اهمیت ویژه‌ای داشت. رئیس جمهور مکزیک، آندرس مانوئل لوپز اوبرادور اعلام کرد دولتش تا پایان روند انتخاباتی منتظر خواهد ماند تا بیانیه‌ای صادر کند. وی تأکید کرد اگر شورای ملی انتخابات ونزوئلا این روند را تأیید کند، دولت منتخب توسط مردم ونزوئلا را به رسمیت خواهند شناخت.

دولت برزیل نیز از روند مسالمت‌آمیز انتخابات استقبال کرد و اعلام کرد روند شمارش آرا را با دقت دنبال خواهد کرد. سفیر دولت در کاراکاس، سلسو آموریم، اعلام کرد دولت برزیل همچنان تحولات را دنبال می‌کند تا به ارزیابی مبتنی بر واقعیت‌ها برسد. او تأکید کرد که شفافیت باید در هر انتخاباتی حاکم باشد و CNE باید پروتکل‌هایی که نتایج اعلام شده را تأیید می‌کند، ارائه دهد.

رئیس جمهور بولیوی، لوئیس آرچه، به مادورو به خاطر “پیروزی در انتخابات” تبریک گفت و تأکید کرد “اراده مردم ونزوئلا در صندوق‌های رأی‌گیری محترم شمرده شده است.” وزیر خارجه کلمبیا نیز بر اهمیت رفع هر گونه شک و شبهه در نتایج انتخابات تأکید کرد و از جامعه بین‌المللی و مخالفان ونزوئلا خواست تا نتایج را به رسمیت بشناسند.

رئیس جمهور کوبا، میگل دیاز-کانل، به مادورو به خاطر “پیروزی تاریخی” در انتخابات تبریک گفت و تأکید کرد “کرامت و شجاعت مردم ونزوئلا بر فشار و دستکاری‌ها پیروز شده است.” دولت نیکاراگوئه، رئیس جمهور سابق اکوادور، رافائل کوره‌آ و رئیس جمهور هندوراس، زیومارا کاسترو نیز از دیگر شخصیت‌هایی بودند که به مادورو تبریک گفتند.

رئیس جمهور شیلی، گابریل بوریک، اعلام کرد دولتش هیچ نتیجه‌ای را که قابل بررسی نباشد، به رسمیت نخواهد شناخت. وی نتایج اعلام شده توسط CNE را “سخت باور” توصیف کرد. دولت کاستاریکا نیز انتخابات مادورو را “تقلبی” خواند و دولت پرو از بازگشت سفیرش از کاراکاس برای مشاوره خبر داد.

وزارت امور خارجه چین به مادورو برای انتخاب مجدد تبریک گفت و بر اهمیت روابط دوجانبه تأکید کرد. ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، نیز پیروزی مادورو را تبریک گفت و روابط دو کشور را به عنوان “شراکت استراتژیک” توصیف کرد. سفارت ایران در ونزوئلا نیز انتخابات ریاست جمهوری را به عنوان روندی امن و مسالمت‌آمیز با مشارکت گسترده ستود.

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، اعلام کرد دولت آمریکا نگرانی‌های جدی درباره نتایج اعلام شده دارد و تأکید کرد مقامات انتخاباتی باید اطلاعات را فوراً به مخالفان و ناظران مستقل ارائه دهند و شمارش دقیق آرا را منتشر کنند.

 
اسم
نظر ...