کیانوش سنجری؛ ۴۲ سال زندگی در حسرت آزادی و مرگ اعتراضی


15-11-2024
بخش خبر و تحلیل خبر
63 بار خواندە شدە است

بە اشتراک بگذارید :

artimg

کیانوش سنجری؛ ۴۲ سال زندگی در حسرت آزادی و مرگ اعتراضی

کیانوش سنجری، روزنامه‌نگار و فعال سیاسی روز ۲۳ آبان پس از یک توییت که در آن اعلام کرده بود قصد خودکشی دارد، ظاهرا به زندگی خود پایان داد. او ۹ بار دستگیر و شش بار به اجبار در بیمارستان روانی بستری شده بود.

https://p.dw.com/p/4mygU

"۷ شب، پل حافظ، چهارسو" این آخرین توییت کیانوش سنجری بود. ساعتی پس از آن دوستان نزدیکش از جمله عبدالله مومنی توییت زدند: «متاسفانه کیانوش از دست رفت من رسیدم پل حافظ».

کیانوش سنجری متولد شهریور ۱۳۶۱، فعال دانشجویی، وبلاگ‌نویس و روزنامه‌نگار بود. او اولین بار زمانی که تنها ۱۷ سال داشت و از نظر قوانین بین‌المللی "کودک" محسوب می‌شد در جریان اعتراضات و درگیری‌های کوی دانشگاه تهران بازداشت شد و چندین ماه را در سلول انفرادی گذراند.

او در عمر ۴۲ ساله‌اش مجموعا ۹ بار بازداشت شد و روی هم رفته دو سال زندانی بود که از این زمان ۹ ماه آن را در سلول انفرادی گذراند. او در گفت‌وگویش با سازمان عفو بین‌الملل نروژ درباره سلول انفرادی گفته بود: ««این حالت شبیه نبردی است بین روح و جسم. در تنهایی مطلق نگه داشتن در سلول انفرادی آزاردهنده‌ترین شکنجه سفید است.» 

کیانوش سنجری یک بار در سال ۱۳۸۶ به طور غیرقانونی از ایران گریخت و به کردستان عراق رفت و از آنجا به نروژ پناهنده شد و یک سال بعد به آمریکا رفت. در مدت اقامتش در اروپا و آمریکا به فعالیت‌های سیاسی خود علیه حکومت جمهوری اسلامی ادامه داد و مدتی نیز به عنوان روزنامه‌نگار با صدای آمریکا همکاری کرد.

مهر ۱۳۹۵ اما به دلیل بیماری مادرش و علیرغم توصیه دوستان و نهادهای حقوق بشری به ایران بازگشت و در آذرماه همان سال بازداشت شد. او در نهایت به اتهام "اجتماع و تبانی، تبلیغ علیه نظام و عضویت در گروهک غیرقانونی" به پنج سال حبس تعزیری، شش سال حبس تعلیقی و دو سال ممنوعیت خروج از کشور محکوم شد.

در ادامه فشارهایی که بر روح و روان کیانوش سنجری وارد شد و شکنجه‌هایی که تحمل کرد، او در فروردین ۱۴۰۱ برای بار دوم از ایران خارج شد و به آمریکا رفت اما به دلیل شرایط نامناسب زندگی در آنجا و حمایت نشدن از سوی نهادهای مربوطه دوباره به ایران بازگشت و دوباره دستگیر شد. 

او در خردادماه ۱۴۰۱ پس از تحمل بخشی از مجموع حبس تعزیری ۵ ساله خود با تودیع وثیقه‌ای به مبلغ ۳۰۰ میلیون تومان به مرخصی متصل به آزادی فرستاده شد.

کیانوش سنجری در جریان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ در آبان ماه بار دیگر بازداشت و پس از چند روز آزاد شد و این آخرین بازداشت او بود.

کیانوش در ماه‌های اخیر کمتر فعالیت داشت تا اینکه روز چهارشنبه ۲۳ آبان در توییتی نوشت: «اگر تا ساعت ۷ غروب امروز چهارشنبه ۲۳ آبان سال ۱۴۰۳ فاطمه سپهری، نسرین شاکرمی، توماج صالحی و آرشام رضایی از زندان آزاد نشوند و خبر آزادی‌شان در سایت خبری قوه قضاییه منتشر نشود، من در اعتراض به دیکتاتوری خامنه‌ای و شرکایش به زندگی‌ام پایان خواهم داد. شاید تلنگری باشد! پاینده ایران».

و بعد آخرین توییتش و بعد ظاهرا سقوط از ساختمان مرکز تجاری چارسو در خیابان حافظ تهران.