اقتصادهای برتر جهان در سال ۲۰۲۴؛ غولهای آسیا در تعقیب رقبا
05-01-2024
بخش خبر و تحلیل خبر
249 بار خواندە شدە است
اقتصادهای برتر جهان در سال ۲۰۲۴؛ غولهای آسیا در تعقیب رقبا
- اخبار روز
- پنجشنبه, ۱۴ دی ۱۴۰۲
عبور جهان از گرداب اقتصادی ناشی از شیوع مرگبار کرونا در سال های اخیر و رونق تدریجی کسب و کارها و تولید و تجارت در کشورهای مختلف، باعث شد تا برخی شاخص های رشد اقتصادی برخی کشورها بار دیگر وبا شیب های مختلف روی منحنی صعودی قرار گیرد هرچند برخی نرخ رشد برخی قدرت های اقتصادی همچنان منفی باقی مانده است.
به گزارش ایرنا، علاوه بر دوره سخت شیوع ویروس کرونا، شروع جنگ اوکراین و در ادامه راه هم آغاز جنگ غزه و فراتر رفتن دامنه جغرافیایی این جنگ از غزه، آثار و تبعات فراوانی برای معادلات اقتصادی جهان به همراه داشت.
طبق تازه ترین آمار و داده های کشورها در زمینه تولید ناخالص داخلی که صندوق بین المللی پول آن را در ابتدای سال ۲۰۲۴ منتشر کرده است، همانگونه که انتظار می رفت، در سال جاری میلادی هم آمریکا و چین از نظر شاخص تولید ناخالص داخلی (جی دی پی) به ترتیب و با فاصله زیاد از دیگر قدرت های اقتصادی جهان، همچنان در جایگاه نخست و دوم جدول بزرگترین قدرت های اقتصادی جهان قرار دارند و آلمان، ژاپن و هند هم در رتبه های بعدی قرار دارند.
تولید ناخالص داخلی به عنوان یک معیار کلیدی برای ارزیابی اقتصاد یک کشور محسوب می شود. از این منظر، آمریکا توانسته موقعیت اوج خود را از سال ۱۹۶۰ تا ۲۰۲۳ حفظ کند هر چند که در سال های اخیر، چین با سرعت زیاد درحال نزدیک شدن به آمریکاست و طبق نظر کارشناسان، در آینده ای نه چندان دور و قبل از سال ۲۰۳۰ ، چینی ها گوی سبقت را از آمریکا خواهند ربود. هند هم با توجه به سرعت نرخ رشد اقتصادی بالا، حرفهای زیادی برای گفتن به رقبا خواهد داشت.
چین شاهد رشد قابل توجهی در پیشرفت اقتصادی خود بوده است و از رتبه چهارم در سال ۱۹۶۰ به رتبه دوم در سال ۲۰۲۳ رسیده است. اقتصاد چین عمدتاً به تولید، صادرات و سرمایه گذاری وابسته است. این کشور دارای نیروی کار گسترده، پشتیبانی قوی دولتی، پیشرفتهای زیرساختی و بازار مصرفی در حال گسترش است.
جدول زیر که طبق تازه ترین آمار و داده های صندوق بین المللی پول تنظیم شده ، نشان دهند ۱۰ قدرت اقتصادی برتر جهان بر اساس شاخص “تولید ناخالص داخلی” است . اما از نظر سرانه تولید ناخالص داخلی (درآمد متوسط سرانه مردم هر کشور درسال) باز هم آمریکا در جایگاه اول قرار دارد و کانادا، آلمان، انگلیس و فرانسه هم در جایگاه های بعدی قرار گرفته اند اما آنچه معیار و شاخص اصلی قدرت و رشد اقتصادی کشورهای محسوب می شود، تولید ناخالص داخلی آن است:
همچنین بر اساس داده های صندوق بین المللی پول، کشورهای روسیه، مکزیک، کره جنوبی، استرالیا، اسپانیا، اندونزی، ترکیه، هلند، عربستان سعودی و سوئیس هم به لحاظ تولید ناخالص داخلی، در جایگاه یازدهم تا بیستم بزرگ ترین اقتصادی های جهان قرار دارند.
اما از نظر شاخص رشد اقتصادی، طبق داده های صندوق بین المللی پول دو کشور هند و چین با فاصله زیاد از دیگر قدرت های اقتصادی بزرگ جهان، پیشتاز هستند. هند با نرخ رشد اقتصادی ۵.۹ و چین هم با نرخ رشد اقتصادی ۵.۲ در بالاترین رتبه ها قرار دارند و آمریکا تنها با نرخ رشد اقتصادی ۱.۶ و کانادا هم با نرخ رشد اقتصادی ۱.۵ در جایگاه های بعدی قرار دارند ضمن اینکه نرخ رشد اقتصادی فرانسه و آلمان هم طبق تازه ترین داده های صندوق بین المللی پول، منفی اعلام شده است.
اقتصاد آلمان به شدت بر صادرات متمرکز است و به دلیل دقت خود در بخش های مهندسی، خودروسازی، شیمیایی و داروسازی مشهور است. این کشور از نیروی کار ماهر، ابتکارات تحقیق و توسعه قوی، و تعهد به پرورش نوآوری بهره می برد.
اقتصاد برجسته ژاپن با فناوری پیشرفته، قدرت تولید و صنعت خدمات متمایز است. بخش های برجسته اقتصاد ژاپن شامل خودرو، الکترونیک، ماشین آلات و حوزه های مالی است.
هند در رتبهبندی تولید ناخالص داخلی جهان در سال ۲۰۲۴ در رتبه پنجم قرار دارد. اقتصاد هند دارای تنوع و رشد سریع است که توسط بخشهای کلیدی مانند فناوری اطلاعات، خدمات، کشاورزی و تولید تقویت میشود. این کشور از بازار داخلی گسترده خود، نیروی کار جوان و ماهر از نظر فناوری و طبقه متوسط در حال گسترش خود سرمایه گذاری می کند.
اقتصاد انگلیس هم ترکیبی از بخشهای خدمات، تولید، مالی و خلاق است. لندن به عنوان یک مرکز مالی در سراسر جهان عمل می کند و سرمایه گذاری های خارجی را جذب می کند. گسترش اقتصادی انگلیس علاوه بر این با اتحادهای تجاری و جهانی شدن آن شکل می گیرد.
اقتصاد فرانسه از تنوع بهره می برد و بر صنایعی مانند هوافضا، گردشگری، کالاهای لوکس و کشاورزی تأکید دارد. فرانسه به دلیل سیستم رفاه اجتماعی قوی، زیرساخت های توسعه یافته و سرمایه گذاری قابل توجه در تحقیق و توسعه مشهور است.
ایتالیا هم به عنوان سومین اقتصاد بزرگ اتحادیه اروپا دارای یک بازار بسیار توسعه یافته است. این کشور به دلیل بخش تجاری تأثیرگذار و پیشرو و صنعت کشاورزی سخت کوش و رقابتی خود شناخته شده است.
اقتصاد برزیل دارای بخشهای گستردهای است که شامل کشاورزی، معدن، تولید و خدمات میشود. این کشور دارای قدرت بالا در حوزه تولید و صادرات محصولات کشاورزی است. عوامل متعددی از جمله قیمت کالاها، مصرف داخلی و پیشرفت زیرساخت ها، رشد اقتصاد برزیل را شکل می دهند.
اقتصاد کانادا هم به شدت به منابع طبیعی فراوان خود متکی است که شامل نفت، گاز، مواد معدنی و چوب و الوار میشود.
۱۰ کشور فقیر جهان کدامند؟
براساس داده های جدید صندوق بین المللی پول، فقیر ترین کشورهای جهان از نظر معیار تولید ناخالص داخلی سرانه عبارتند از: سودان جنوبی، بوروندی، جمهوری آفریقای مرکزی، سومالی، جمهوری دموکراتیک کنگو، موزامبیک، نیجر، مالاوی، چاد و لیبریا.
۱۰ کشور ثروتمند جهان کدامند؟
طبق آمار منتشر شده از سوی صندوق بین المللی پول، ۱۰ کشور ثروتمند جهان از نظر “تولید ناخالص داخلی سرانه” به ترتیب ایرلند، لوکزامبورگ، سنگاپور، قطر، ماکائو ، امارات متحده عربی ، سوئیس، نروژ، آمریکا و سن مارینو هستند.
منبع:اخبار روز