غارت میراث فلسطینی/اولیور پیرونت


29-10-2024
بخش انقلابها و جنبشها
79 بار خواندە شدە است

بە اشتراک بگذارید :

artimg

راهبرد اسرائیل در سلب مالکیت فرهنگی

غارت میراث فلسطینی

غذاهای سنتی، گلدوزی، باستان شناسی... نبرد فرهنگی جایگاه مهمی در صهیونیسم سیاسی دارد. اسرائیل از این ابزار اساسی برای نشان دادن حق انحصاری خود بر سرزمین استفده می کند و این کاراز طریق تدوین یک روایت ملی، بدون توجه به حقیقت تاریخی آن، صورت می گیرد. در ورای بُعد منطقه ای، فلسطینی ها برای بقای هویتی خود می جنگند.

JPEG - 125.8 kio

نویسنده Olivier Pironet 

برگردان شهباز نخعي 

در یک پرواز شرکت هواپیمایی انگلیسی «ویرجین اتلانتیک»در پایان سال ۲۰۱۷، نام یک پیش غذا که به صورت جدید غذاها افزوده شده بود، بحث و جدل برانگیخت. «سالاد کوسکوس فلسطینی» با اشاره به مفتول، یک کوسکوس خاورنزدیکی خیلی پر طرفدار در منطقه بود که می بایست «یادآور طعم فلسطینی» باشد. اما، یک مسافر ناراضی در شبکه های اجتماعی تصویری از صورت غذا را منتشر و شرکت هواپیمایی و کارکنان آن را به «طرفداری از تروریست ها» متهم کرد. این تصویر توسط سازمان های طرفدار اسرائیل بازپخش شد و در شبکه های اجتماعی گسترش یافت. بعضی ها حتی تأکید می کردند که این یک سالاد «یهودی» یا «اسرائیلی» است. شرکت هواپیمایی در برابر فشارها رسما به خاطر «تعرض به حقوق مشتریان خود» عذر خواهی کرد و کلمات «فلسطینی» و «فلسطین» را از صورت غذای خود حذف نمود (۱).

شرکت هواپیمایی اماراتی «فلای دوبی»( Flydubai)، که پس از امضای توافق بین امارات متحده عربی و اسرائیل در سال ۲۰۲۰، یک خط پرواز بین دو کشور برقرار کرده بود، دقت و توجه کرد تا همان «تعرض» را مرتکب نشود و «راهنمای گردشگری در اسرائیل» آن که در تارنمای اینترنتی اش در دسترس است (۲)، از «غذاهای خوشمزه با طعم اصیل »، حُمص (غذایی از نخود کوبیده)، فلافل (کوفته تهیه شده از نخود و باقلا) یا مسبحه (نوعی از حُمص ها) حرف می زند که به نظرش بخشی از غذاهای اسرائیلی است ، در حالی که اینها غذاهای سنتی مناطق فلسطینی و «مغرب» (۳) است. اما، «فلای دوبی» به خلاف «ویرجین آتلانتیک» با هیچ انتقادی از سوی فلسطینی ها و دیگر شهروندان کشورهای عرب روبرو نشد.

این دو مورد، نشان دهنده نبردی فرهنگی و ایدیولوژیک است که چندین دهه است بین اسرائیلی ها و فلسطینی ها برسر دست بالا یافتن در این زمینه های نمادین جریان دارد. این نبرد یکی از جنبه های عمده درگیری اسرائیل و فلسطین است که به موازات نبرد سرزمینی و استعماری صورت می گیرد.

این نبرد برتری جویانه برای دستیابی به مشروعیت تاریخی در «سرزمین مقدس» توسط جنبش صهیونیستی به زیان «بومیان» فلسطینی از پایان قرن نوزدهم جریان داشته و بعد توسط اسرائیل پس از ایجاد آن در سال ۱۹۴۸ ادامه یافته است. یکی از ایده های قوی صهیونیسم سیاسی، که عمدتا توسط ناتان بیرنباوم (۱۹۳۷- ۱۸۶۰) و تئودور هرتسل (۱۹۰۴- ۱۸۶۰)به نیت تأسیس یک حکومت یهودی ارائه شد، متکی بر این است که یهودی های مدرن بازماندگان عبری ها هستند. به این عنوان، آنها در خاک فلسطین دارای حق تقدم در خاک فلسطین (که به نام «خاک اسرائیل» شناخته شده) هستند چون پس از آن که یهودیان عهد عتیق در ابتدای تاریخ میلادی توسط رومی ها به طور دسته جمعی از آن اخراج شدند به دست دیگران افتاده است. بنابر این روایت، این منطقه به مدت تقریبا دو هزار سال، از ساکنان اصلی خود خالی شده و یهودیان در ۴ گوشه جهان پراکنده شده اند. بعد این سرزمین توسط عرب ها تسخیر شد و این «خارجی ها» به مدت چندین قرن به آن بی توجهی نموده و آن را به صورت بایر رها کردند.

مبنای تبعید اجباری یک ملت مذهب، فرهنگ و منشأ مشترکی است که به رغم پراکندگی یهودیان را ملتی واحد می داند. از این مبنا برای توجیه برنامه استعماری صهیونیستی استفاده شده که حاکی از «بازگشت» یهودیان به «زادگاه اصلی» ایشان است. حکومت آنها باید در فلسطین ایجاد شود. رهبران جنبش صهیونیستی مانند داوید بن گوریون (۱۹۷۳- ۱۸۸۶) به نام حق انحصاری ذکر شده در کتاب مقدس، می گویند که یهودیان حق استفاده از « ارض موعود» را دارند. مردمان عرب فلسطینی (۴) هم چنان که شلومو ساند، تاریخ دان می گوید، چیزی جز «مجموعه ای از مستأجران یا ساکنان موقت در سرزمینی که به آنها تعلق ندارد (۵)» نیستند. در نتیجه، صاحبان اصلی این زمین ها، حق دارند آنها را جابجا نموده یا اخراج کنند. با آن که بنیان تخیلات ساخته شده توسط صهیونیسم به وسیله تاریخ دان ها و باستان شناسان، به خصوص اسرائیلی (۶) رد و نفی شده، بخشی از مبنای ایدیولوژیک حکومت اسرائیل و روایت ملی آن را تشکیل می دهد.

این جنگ فرهنگی علیه فلسطینی ها، در زمینه های متعدد از جمله تاریخی، سنتی، هنری و نیز میراث مادی و معنوی، محل سکونت، محیط زیست وغیره جریان دارد. به عبارت دیگر، همه عرصه هایی را دربر می گیرد که حافظه جمعی و هویت یک ملت را می سازد.

برنامه «عرب زدایی» صهیونیستی

بُعد سیاسی باستان شناسی در منطقه، امکان درک بهتر این مسئله را فراهم می کند که چرا تل- آویو به میراث فلسطین چشم دوخته است. به عنوان نمونه، در ژوئن ۱۹۶۷، در زمان تسخیر بیت المقدس شرقی، کرانه باختری رود اردن و غزه توسط نیروهای اسرائیلی در جنگ اسرائیل- اعراب، با آن که در کنوانسیون لاهه در ۱۹۵۷ در مورد حفاظت از میراث فرهنگی در جریان درگیری های مسلح (۱۹۵۴) تأکید شده بود، اسرائیل موزه باستان شناسی ملی واقع در بیت المقدس را تصاحب کرد. نهادهای فلسطینی، که در آن دست نوشته های مشهور « بحر میت » و نیز تعدادی آثار باستانی و کتاب های قدیمی نگهداری می شد ، در موزه راکفلر ثبت و بعد تحت سرپرستی یک سازمان وابسته به دولت قرار گرفت. بنابر برآوردها، اسرائیلی ها از سال ۱۹۶۷ تا ۱۹۹۲ حدود ۳ میلیون شیئی باستانی را در مناطق فلسطینی ضبط کرده اند و از سال ۱۹۹۵ هم هرسال ۱۲۰ هزار شیئی به آنها اضافه شده است(۷). در کرانه باختری رود اردن، که در آن بیش از ۶ هزار اثر یا بقایای باستانی شناسایی و ثبت شده، ۲۰۰ مورد از آنها در شهرک های یهودی نشین قرار گرفته و هزار مورد نیز درجریان ساخت دیوار جداسازی کرانه باختری آسیب دیده یا تخریب شده است. ارتش اسرائیل ورود فلسطینی ها به این بخش ها یا آثار باستانی را ممنوع نموده و تنها یهودیان و خارجی ها می توانند از آنها دیدار کنند. به علاوه، راهنماهای گردشگری فلسطینی، که اسرائیل تصدی آنها را بین سال های ۱۹۶۷ و ۱۹۹۴ ممنوع کرده بود، اکنون به صورت قطره چکانی اجازه کار در این محوطه ها را دریافت می کنند ولی حوزه کارشان محدود به ساختمان های مسیحی است (۸).

میراث فرهنگی نوار غزه، که بیش از ۳۵۰ محوطه و اثر آن ثبت شده، شامل موسسه ها و آثار تاریخی است که پس از آغاز جنگ ۷ اکتبر ۲۰۲۳ آسیب های گسترده ای به آنها وارد شده است. ۲۰۰ عمارت، از جمله مسجد العمری (قرن هفتم میلادی) و کلیسای سن- پرفیریوس (قرن دوازدهم میلادی) و نیز آثار تمدن های کنعانی، فلسطینی، مصری، رومی، عثمانی و غیره نیز توسط اسرائیلی ها به سختی آسیب دیده یا در بمباران ها با خاک یکسان شده است (۹). نیروهای تل- آویو همچنین دست به غارت این آثار زده اند: ۱۲ ژانویه ۲۰۲۴، مدیر سازمان آثار باستانی اسرائیل تصویری در شبکه ایکس خود منتشر کرد که تعدادی اشیاء باستانی ربوده شده توسط سربازان را نشان می داد که بعد در تالار مجلس (۱۰) به نمایش گذاشته شد.

اراده چنگ اندازی بر زمین های نیاکانی و دارایی های فلسطینی ها ریشه در برنامه ای دارد که متفکران یهودی برای «عرب زدایی» از سرزمین و منظر فلسطین تدوین کرده اند. این مأموریتی است که «صندوق ملی یهودی» (FNJ) که در سال ۱۹۰۱ در سوییس ایجاد شده برای «پیشروانی» که برای ایجاد شهرک های یهودی نشین از اروپا به فلسطین می آمدند تعیین کرده بود. این صندوق که کار خرید زمین های فلسطینی ها را به عهده داشت، در عین حال درخت های وارداتی از قاره اروپا را هم می کاشت تا از گسترش مجتمع های کشاورزی ای حمایت نماید که در آن زمان به جنگل کاری می پرداختند. این برنامه جنگل کاری همچنین محیط زیست آشنایی برای مهاجران غربی ایجاد می کرد که با طبیعت خشک و بیابانی «شرقی» محل تفاوت داشت (مقاله « در اسرائیل، درخت هم ابزاری استعماری به شمار می آید» را در همین ماه بخوانید).

راهبرد سلب مالکیت فرهنگی شامل سنت های پوشاکی نیز بود. لباس های سنتی فلسطینی ها که دست دوز بود، یک نمونه روشن در این مورد است. در این لباس ها که از دوران کنعانی در منطقه «مغرب» رایج بوده و هزاران سال قدمت دارد، از تطریز ، هنر گلدوزی ای استفاده می شود که نسل به نسل عمدتا در خانواده های روستایی منتقل شده است. هر ناحیه از فلسطین دارای رنگ ها، نقش های هندسی و طرح های خاص خود است که از گل ها و گیاهان طبیعت وحشی محل الهام گرفته است. این درحالی است که اسرائیلی ها به نام «حق قدمت» یهودیان در « ارض موعود» این امر را رد نموده و مدعی مالکیت طرح های اصلی این دانش پوشاکی هستند چون به نظر آنها، در عهد عتیق این طرح و نقش ها رواج داشته است. کتاب هایی که درباره تاریخ گلدوزی و تزیین لباس در «سرزمین مقدس» نوشته شده، این روایت ها را تقویت می کند و سنت های مردمی فلسطینی را مسکوت می گذارد. در سال های اخیر، «گلدوزی» حتی به بازار پوشاک «مد روز» اسرائیل و صحنه بین المللی هم راه یافته و موارد نه چندان معدودی از این نوع گلدوزی ها را می توان در لباس های جوان های خوش پوش تل- آویو دید.

چنگ اندازی بر گلدوزی یک مورد منحصر به فرد نیست: چفیه، سربند سنتی فلسطینی ها هم که از زمان شورش بزرگ عرب در سال های ۱۹۳۹- ۱۹۳۶ به صورت نمادی از مقاومت در فلسطین بوده، در بخش مد اسرائیل معنای سیاسی متفاوتی یافته است. به این ترتیب، در سال ۲۰۱۶، دوریت بارور (Dodo Bar) طراح مد اسرائیلی لباس های زنانه ای مزین به نقش های فلسطینی را به قیمت های سرسام آور در فروشگاه های خود به فروش رساند. فرانسه هم از این امر عقب نماند: در سال ۲۰۲۱، گروه LVMH، که برنار آرنو میلیاردر مالک آن است، با به معرض فروش گذاردن چفیه هایی به رنگ پرچم اسرائیل با امضای لویی ویتون و قیمت ۵۸۲ یورو بحث و جدل برانگیخت.

چنان که در «مورد» «ویرجین اتلانتیک» و «فلای دوبی» نشان داه شد، مسئله آشپزی تبلور تنش هایی است که غصب غذاهای فلسطینی، که اکنون در اسرائیل به نام غذاهای ملی خوانده می شود، ایجاد کرده است. امروزه، در نیویورک و لندن و پاریس، حُمص ، تابوله یا طحینه (کنجد خمیر شده)، غالبا توسط افراد ناآشنا به عنوان غذاهای خاص اسرائیلی و بدون ارجاع به اصلیت مغربی آنها شناخته می شود و این کار غالبا به وسیله کارزارهای تبلیغات فرهنگی تل- آویو در خارج صورت می گیرد.

مواردی دیگر مانند «زعتر» (مخلوطی از ادویه عمدتا مرکب از آویشن) و کنگر خوراکی (سرده) هم نشان دهنده تهدیدی است که بر هویت فلسطینی سنگینی می کند. این گیاهان که فلسطینی ها از آنها خیلی زیاد استفاده می کنند، به صورت خودرو در سرزمین فلسطین می روید و در بهار چیده می شود، هم به خاطر کاربرد آن در آشپزی و هم خواص طبی بسیار مورد استفاده قرار می گیرد. اما، از سال های ۱۹۷۷ و ۲۰۰۵، چیدن آنها در طبیعت در خاک اسرائیل و نیز مناطق اشغالی به دستاویز «در خطر» بودن گونه های آنها ممنوع اعلام شده، در حالی که مطالعات علمی خلاف این ادعا را نشان می دهد (۱۱). در حال حاضر، این گیاهان توسط موسسه های کشاورزی اسرائیل کشت و برداشت می شود و مشتریان اصلی آنها عرب هستند. متخلفان چیدن «خودروی» آویشن و کنگربه پرداخت جریمه های سنگین و در صورت خودداری از پرداخت به زندان محکوم می شوند.

روحیه بردباری روزمره

با این همه، به رغم خطرات موجود، عده زیادی از برداشت کنندگان زن و مرد همچنان مانند پدر و مادر و اجداد خود به چیدن این گیاهان می پردازند. در سال ۲۰۲۲، فیلمی نیمه مستند و نیمه تخیلی توسط جومان مانا، هنرمند فلسطیی با عنوان «برداشت کنندگان» ساخته شد که به شرح عجیب و غریب بودن این مقررات و عواقب آن برای فلسطینی ها پرداخت. این فیلم همچنین نشان می داد که مقاومت این برداشت کننده های عرب دربرابر این قانون خودسرانه، به رغم خطرهای قضایی موجود، همچنان ادامه دارد. یکی از صحنه های این فیلم به شکلی خاص به مورد سمیر، یک برداشت کننده «قاچاق» می پردازد که توسط مأموران «مدیریت طبیعت و پارک های اسرائیل» (INPA) در جولان اشغالی با یک کیسه پر از کنگر دستگیر می شود. او پیش از حضور در دادگاه دربرابر بازپرسی قرار می گیرد که «سوابق متعدد او درمورد چیدن غیرقانونی آویشن و کنگر را به او یادآوری می کند اما سمیر، که به خاطر خودداری از پرداخت هرگونه جریمه در معرض خطر زندانی شدن است، با قاطعیت می گوید: «من در سال ۲۰۵۰ هم همراه با فرزندان و نوه هایم دستگیر خواهم شد (...)، من راه اجدادم را دنبال می کنم». این حرف ها نشان دهنده روحیه بردباری ای است که فلسطینی ها به طور روزمره دربرابر جنگ فرهنگی ای که بیش از یک قرن است با آنها می شود، از خود نشان می دهند.

۱- Cf. Michael Bachner, « Virgin Atlantic removes ‘Palestinian’ from couscous description », The Times of Israel, 13 février 2018.

۲- « Israel travel guide », flydubai. https://www.flydubai.com/en/destinations/middle-east/israel/

۳- Lire Akram Belkaïd, « La “guerre du houmous” », Manière de voir, n° 142, « Ce que manger veut dire », août-septembre 2015.

۴- در آغاز قرن بیستم، فلسطین نزدیک به ۷۵۰ هزار سکنه داشت که تقریباً ۸۰ درصد آنها مسلمان، ۱۲ درصد مسیحی و ۸ درصد یهودی بودند.

۵- این کتاب توسط آقای بهروز عارفی ترجمه شده و برروی تارنمای لوموند دیپلماتیک منتشر شده است https://ir.mondediplo.com/article2397.html

Shlomo Sand, Comment la terre d’Israël fut inventée. De la Terre sainte à la mère patrie, Flammarion, coll. « Champs histoire », Paris, 2014 (1re éd. : 2012).

۶- Ben Gourion lui-même était convaincu que la majorité des Palestiniens descendaient des juifs de l’Antiquité, qui adoptèrent le christianisme puis l’islam au fil des siècles, tandis qu’une minorité conserva le judaïsme. Cf. Tom Segev, A State at Any Cost. The Life of David Ben-Gurion, Head of Zeus, Londres, 2019.

۷- Cf. Luma Zayad, « Systematic cultural appropriation and the Israeli-Palestinian conflict », DePaul Journal of Art, Technology & Intellectual Property Law, vol. 28, DePaul University, Chicago, 2019.

۸- Cf. « Palestine’s cultural property and the Israeli occupation » et « Palestine’s tourism and archeology under Israel’s colonial occupation », département des affaires de négociations (NAD) de l’Organisation de libération de la Palestine (OLP), respectivement 16 décembre 2020 et 20 juin 2022.

۹- Clothilde Mraffko et Samuel Forey, « Dans la bande de Gaza, les bombes israéliennes détruisent le patrimoine et effacent la mémoire », Le Monde, 14 février 2024.

۱۰- « Israel : Army displays artefacts stolen from Gaza in the Knesset », Middle East Monitor, 22 janvier 2024.

۱۱- Cf. Rabea Eghbariah, « The struggle for za’atar and akkoub. Israeli, nature protection laws and the criminalization of Palestinian herb-picking culture » (PDF), Oxford Food Symposium, juin 2020.

Olivier Pironet

نویسنده و روزنامه نگار

منبع:لوموند دیپلماتیک

 
اسم
نظر ...