گزارش نتایج حمله اسرائیل به ایران
عکسهای ماهوارهای نشان میدهند که اسرائیل ساختمانی مرتبط با برنامه سابق تسلیحات هستهای ایران و تاسیسات موشکی این کشور را هدف قرار داده است.
نمایی کلی از تهران پس از شنیده شدن چندین انفجار، در تهران، ایران، 26 اکتبر 2024
خلاصهای از گزارش:
- محققان میگویند که ساختمانی که هدف قرار گرفته، بخشی از برنامه متوقفشده تسلیحات هستهای ایران بوده است.
- ساختمانهای دیگری که هدف قرار گرفتهاند، برای ترکیب سوخت جامد مورد استفاده در موشکهای ایران بودهاند.
- اسرائیل مناطقی در پارچین و خُجیر را هدف قرار داده است.
جزئیات گزارش: واشنگتن، ۲۶ اکتبر (رویترز) - یک محقق آمریکایی اعلام کرد که حمله هوایی اسرائیل در روز شنبه ساختمانی مرتبط با برنامه متوقفشده توسعه تسلیحات هستهای ایران را هدف قرار داده است. او و محقق دیگری گفتند که تاسیساتی که در آنها سوخت جامد برای موشکها ترکیب میشد نیز هدف حمله قرار گرفتهاند.
این ارزیابیها که بر اساس تصاویر ماهوارهای تجاری انجام شده، بهطور جداگانه توسط دیوید آلبرایت، بازرس سابق تسلیحات سازمان ملل و دکر اولیت، تحلیلگر موسسه تحقیقاتی CNA در واشنگتن، به دست آمدهاند. آنها به رویترز گفتند که اسرائیل ساختمانهایی در پارچین، یک مجتمع نظامی بزرگ نزدیک تهران، را هدف قرار داده است. اولیت همچنین اعلام کرد که اسرائیل خُجیر را نیز هدف قرار داده است، که یک سایت بزرگ تولید موشک نزدیک تهران است.
اولیت اعلام کرد که این حملات اسرائیل ممکن است توانایی ایران در تولید انبوه موشکها را به طور قابل توجهی مختل کرده باشد.
ارتش اسرائیل گفت که سه موج از حملات جنگندههای اسرائیلی کارخانجات تولید موشک و مکانهای دیگری را در نزدیکی تهران و در غرب ایران هدف قرار دادند. این حملات در واکنش به حمله موشکی ایران در اول اکتبر صورت گرفته که در آن بیش از ۲۰۰ موشک به سمت اسرائیل شلیک شده بود.
ارتش ایران اعلام کرد که جنگندههای اسرائیلی از "سرجنگیهای بسیار سبک" برای حمله به سامانههای راداری مرزی در استانهای ایلام، خوزستان و اطراف تهران استفاده کردهاند.
بر اساس پستهای آلبرایت در شبکه اجتماعی X (توییتر سابق)، تصاویر ماهوارهای تجاری نشان میدهد که اسرائیل ساختمانی در پارچین به نام "طالقان ۲" را هدف قرار داده که در برنامه آماد، برنامه متوقفشده تسلیحات هستهای ایران، برای فعالیتهای آزمایشی استفاده میشد.
بر اساس گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی و اطلاعات آمریکا، ایران این برنامه را در سال ۲۰۰۳ متوقف کرد. ایران پیوسته منکر پیگیری تسلیحات هستهای است.
آلبرایت که رئیس گروه تحقیقاتی موسسه علم و امنیت بینالملل است، برای نوشتن کتابی به اسنادی از این برنامه دسترسی پیدا کرده بود که توسط موساد از تهران سرقت شده بودند. او در شبکه اجتماعی X نوشت که این اسناد نشان میدهد ایران تجهیزات آزمایش مهمی را در "طالقان ۲" نگهداری میکرده است.
او گفت که ایران ممکن است پیش از حمله هوایی تجهیزات کلیدی را از ساختمان خارج کرده باشد، اما حتی اگر هیچ تجهیزاتی درون ساختمان باقی نمانده باشد، این ساختمان "ارزش ذاتی" برای فعالیتهای احتمالی مرتبط با تسلیحات هستهای در آینده دارد.
اولیت اعلام کرد که یک تصویر از پارچین از شرکت ماهوارهای Planet Labs نشان میدهد که اسرائیل سه ساختمان مربوط به ترکیب سوخت جامد برای موشکهای بالستیک و یک انبار را در این مجتمع وسیع تخریب کرده است.
به گفته او، تصاویر شرکت Planet Labs همچنین نشان میدهد که حمله اسرائیلی دو ساختمان در مجتمع خُجیر را که برای ترکیب سوخت جامد موشکهای بالستیک استفاده میشد، تخریب کرده است. این ساختمانها با تپههای خاکی بلند احاطه شده بودند تا در صورت وقوع انفجار، از سرایت آن به دیگر ساختمانها جلوگیری شود.
اولیت بیان کرد: «اسرائیل میگوید که آنها ساختمانهایی را که تجهیزات ترکیب سوخت جامد در آنها وجود داشت، هدف قرار دادند. این تجهیزات صنعتی سخت تولید میشوند و تحت کنترل صادراتی هستند. ایران طی سالها، با هزینه زیادی تعداد زیادی از آنها را وارد کرده و احتمالاً جایگزینی آنها برایش دشوار خواهد بود».
او افزود که اسرائیل با این عملیات محدود، ممکن است ضربه قابل توجهی به توانایی ایران در تولید انبوه موشکها وارد کرده و احتمالاً نفوذ موشکهای ایرانی در دفاع موشکی اسرائیل را دشوارتر کرده باشد. «به نظر میرسد این حملات با دقت بسیار بالا انجام شدهاند».
سایت Axios گزارش داده که اسرائیل ۱۲ دستگاه «میکسر سیارهای» مورد استفاده برای تولید سوخت جامد موشکهای بالستیک برد بلند را نابود کرده است. به گفته سه منبع ناشناس اسرائیلی، این اقدام به طور جدی توانایی ایران برای تجدید ذخایر موشکیاش را تضعیف کرده و میتواند ایران را از حملات موشکی گستردهتر علیه اسرائیل بازدارد.
به گفته مقامات آمریکایی، ایران بزرگترین زرادخانه موشکی در خاورمیانه را دارد و به روسیه برای استفاده علیه اوکراین، و به شورشیان حوثی در یمن و حزبالله لبنان موشک داده است. تهران و مسکو ادعا میکنند که روسیه موشکهای ایرانی دریافت نکرده است.
تصاویر Planet Labs که در اوایل امسال توسط اولیت و جفری لوئیس از مؤسسه مطالعات بینالمللی میدلبری مورد بررسی قرار گرفت، نشاندهنده پیشرفت های گستردهای در خجیر و مجتمع نظامی مدرس نزدیک تهران بود که این دو محقق ارزیابی کردند که هدف آن افزایش تولید موشک بوده است. سه مقام ارشد ایرانی این نتیجهگیری را تأیید کردند.
منبع:رویترز