اسرائیل حملات هوایی علیه ایران انجام داد
26-10-2024
بخش خبر و تحلیل خبر
55 بار خواندە شدە است
اسرائیل حملات هوایی علیه ایران انجام داد
ارتش اسرائیل می گوید که این حمله تلافی جویانه کارخانه های تولید موشک و پدافند هوایی را هدف قرار داده است
اسرائیل در آخرین تنشها بین دشمنان منطقهای که نگرانیها از جنگ تمامعیار در خاورمیانه را تشدید کرده، حملات هوایی به ایران، از جمله اهدافی در تهران، انجام داده است.
نیروهای دفاعی اسرائیل اعلام کردند که در حمله بامداد روز شنبه، تأسیسات نظامی نظیر کارخانههای تولید موشک و سامانههای دفاع هوایی را هدف قرار دادهاند. این حمله در پاسخ به حمله موشکی ایران به اسرائیل بود که سه هفته پیش صورت گرفته بود.
فرماندهی دفاع هوایی ایران اعلام کرد که اسرائیل پایگاههای نظامی در تهران، همچنین در استان خوزستان در جنوبغرب و استان ایلام در غرب کشور را هدف قرار داده است. آنها افزودند که سامانههای دفاع هوایی ایران «موفق به مقابله با این تجاوز» شدند و خسارات در برخی از مکانها «محدود» بوده است.
ارتش ایران روز شنبه اعلام کرد که دو سرباز «حین مقابله با موشکهای رژیم صهیونیستی جنایتکار» کشته شدهاند.
حملات هوایی اسرائیل به کارخانه های تولید موشک و پدافند هوایی ایران انجام شده است.
انفجارهایی در تهران شنیده شد و ایرانیان در شبکههای اجتماعی از چندین انفجار که پایتخت را لرزاند، خبر دادند.
ایالات متحده از اسرائیل خواسته بود تا از حمله به تأسیسات هستهای یا زیرساختهای نفتی ایران خودداری کند، زیرا دولت بنیامین نتانیاهو آماده پاسخ به حمله موشکی ایران به اسرائیل میشد.
یک مقام ارشد دولت آمریکا گفت که کاخ سفید پیش از حملات از این اقدام مطلع شده بود اما در حمله شرکت نداشت. مقام دیگری از کاخ سفید گفت که رئیسجمهور جو بایدن در جریان این حمله قرار گرفته و معاون رئیسجمهور کامالا هریس که برای یک تجمع انتخاباتی در تگزاس است نیز مطلع شده است.
پس از اعلام پایان حمله توسط اسرائیل، دولت بایدن اعلام کرد که این پاسخ اسرائیل باید پایانبخش دور اخیر حملات میان این دو دشمن باشد. این پیام به طور مستقیم و غیرمستقیم به تهران منتقل شده است.
یک مقام ارشد دولتی گفت: «این باید پایان این تبادل مستقیم آتش میان اسرائیل و ایران باشد.»
این مقام اضافه کرد که اگر ایران پاسخ دهد، واشنگتن از اسرائیل حمایت خواهد کرد و «عواقبی» در پی خواهد داشت.
وزارت امور خارجه ایران این حملات را «نقض آشکار قوانین بینالمللی» خواند و افزود که جمهوری اسلامی «این حق و وظیفه خود میداند که از حق دفاع مشروع علیه اقدامات تجاوزکارانه خارجی استفاده کند.»
وزارت خارجه در بیانیهای از جامعه بینالمللی خواست تا با متوقف کردن «نسلکشی، جنگ و تجاوزات علیه غزه و لبنان»، به مهار تجاوزات اسرائیل کمک کند.
کشورهای عربی، از جمله رقیب منطقهای سنتی ایران، عربستان سعودی، نیز حمله اسرائیل را محکوم کردند و ریاض آن را «نقض قوانین بینالمللی» توصیف کرد.
رسانههای دولتی ایران تلاش کردند پس از این حملات، شرایط را عادی نشان دهند.
تلویزیون دولتی صبح روز شنبه، آغاز هفته کاری در ایران، تصاویری از شهرها و روستاهای مختلف را پخش کرد که فعالیتهای روزمره خود را از سر گرفتهاند. وزارت ورزش اعلام کرد که برنامههای ورزشی طبق برنامه برگزار میشود و کسبوکارهای خصوصی نیز بازگشایی شده و مدارس دانشآموزان را پذیرفتهاند.
ایران در تاریخ ۱ اکتبر بیش از ۱۸۰ موشک بالستیک به سوی اسرائیل شلیک کرد و این حمله را پاسخ به ترور حسن نصرالله، رهبر گروه شبهنظامی حزبالله لبنان، در یک حمله هوایی به بیروت توسط اسرائیل عنوان کرد.
این حمله بسیار شدیدتر از حمله قبلی ایران به اسرائیل در ماه آوریل بود که شامل صدها موشک و پهپاد میشد، اما به وضوح قابل پیشبینی بود.
این اولین حمله مستقیم ایران به اسرائیل از خاک خود بود و پس از آن صورت گرفت که حمله اسرائیل به محوطه سفارت جمهوری اسلامی در سوریه منجر به کشته شدن چند فرمانده ارشد ایرانی شد. اما این حمله خسارات محدودی به بار آورد و بیشتر موشکها رهگیری شدند.
اسرائیل با حمله موشکی به یک پایگاه نظامی نزدیک شهر اصفهان به ایران پاسخ داد و این تبادل حملات در همانجا کنترل شد.
اما حمله گسترده ایران در این ماه، تقریباً بدون هشدار و با هدف قرار دادن چندین مکان، از جمله یک پایگاه اطلاعاتی در شمال تلآویو، مرکز تجاری اسرائیل، صورت گرفت.
حمله متقابل اسرائیل، همانطور که پیشبینی میشد، بسیار گستردهتر از پاسخ ماه آوریل بود. اکنون منطقه در انتظار حرکت بعدی ایران است. تهران اعلام کرده که نمیخواهد وارد جنگی تمامعیار شود، اما قول داده که در صورت حمله، تلافی خواهد کرد.
عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، این هفته به اسرائیل هشدار داد که رژیم اسلامی «در برابر هر حملهای بهطور مشابه پاسخ خواهد داد.»
ارتش اسرائیل اعلام کرد که همه جنگندههای آن به سلامت بازگشتهاند و نیروهای آن آماده انجام اقدامات دفاعی و تهاجمی هستند. با این حال، هیچ محدودیت جدیدی برای شهروندان اسرائیلی اعلام نکرد و این نشان میدهد که انتظار تلافی فوری از سوی ایران را ندارد.
این تشدید تنشها در حالی است که اسرائیل در چندین جبهه درگیر است و نیروهای آن همچنان با حماس در غزه میجنگند و حملات خود را علیه حزبالله، مهمترین گروه نیابتی ایران، در لبنان گسترش میدهد.
حملات هوایی اسرائیل همچنین چندین سایت نظامی در مناطق مرکزی و جنوبی سوریه را بامداد روز شنبه هدف قرار داد، به گزارش خبرگزاری رسمی سوریه، سانا. این گزارش افزود که چندین انفجار در اطراف پایتخت، دمشق شنیده شد.
اسرائیل حملات خود به سوریه را افزایش داده است، جایی که نیروهای ایرانی، حزبالله و سایر گروههای مورد حمایت تهران که در طول جنگ داخلی از رژیم اسد حمایت کردهاند، مستقر شدهاند.
همچنین حملات هوایی بیشتری به لبنان در طول شب انجام داده است.
تنشهای منطقهای بین اسرائیل و ایران و گروههای شبهنظامی وابسته به آن پس از حمله حماس به جنوب اسرائیل در تاریخ ۷ اکتبر ۲۰۲۳ شدت گرفت.
این ماه، آمریکا برای تقویت سامانههای دفاع هوایی اسرائیل، یک سیستم پیشرفته ضدموشکی موسوم به «تاد» (Terminal High Altitude Area Defense) را ارسال کرد. روز پنجشنبه، فرماندهی مرکزی آمریکا اعلام کرد که چندین جنگنده اف-۱۶ به عنوان بخشی از تلاشهای آمریکا برای حمایت از اسرائیل، در صورت واکنش احتمالی ایران، وارد منطقه شدهاند.