سازمان ملل: بیش از ۳۰۰ هزار غیرنظامی در جنگ سوریه کشته شدهاند
26-08-2022
بخش خبر و تحلیل خبر
715 بار خواندە شدە است
بە اشتراک بگذارید :

سازمان ملل: بیش از ۳۰۰ هزار غیرنظامی در جنگ سوریه کشته شدهاند
آمار دفتر حقوق بشر سازمان ملل بر اساس هشت منبع، از جمله منابع سوری از ۱۰ سال نخست جنگ سوریه جمعآوری شده است. در گزارشی جداگانه سازمان ملل گفته است که در ۱۸ ماه گذشته در اردوگاهی در سوریه بیش از ۱۰۰ نفر جان خود را از دست دادهاند.
نم پناهجوی سوری در مرز ترکیه - عکس از shutterstockایشمشخصات تصویر
پناهجوی سوری در مرز ترکیه - عکس از shutterstock
۸ تیر ۱۴۰۱
۲ دقیقه
دفتر حقوق بشر سازمان ملل گزارش تلفات غیرنظامیان در جنگ سوریه را منتشر کرد. این سازمان گفته است آمار فوق براساس ارزیابی دقیق و تجزیه و تحلیل دادههای موجود در مورد تلفات غیرنظامیان بهدست آمده است.
بر اساس این گزارش، تخمین زده میشود که بین یکم مارس ۲۰۱۱ (۱۰ اسفند ۱۳۸۹) تا ۳۱ مارس ۲۰۲۱ (۱۱ فروردین ۱۴۰۰)، ۳۰۶ هزار و ۸۸۷ نفر غیرنظامی در جنگ سوریه کشته شدهاند.
میشل باشله، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل، گفت:
«ارقام تلفات مربوط به جنگ در این گزارش صرفاً مجموعهای از اعداد انتزاعی نیست، بلکه بیانگر مرگ انسانهاست. کشتار هر یک از این ۳۰۶ هزار و ۸۸۷ نفر غیرنظامی تأثیر عمیقی بر خانواده و جامعهای که آنها به آن تعلق داشتند، خواهد گذاشت».
آمار منتشرشده از سوی سازمان ملل شامل سربازان و جنگجویان کشتهشده در جنگ نمیشود. شمار آنها به دهها هزار نفر میرسد. این آمار همچنین شامل افرادی نمیشود که توسط خانوادههایشان بدون اطلاع دفن شدهاند.همچنین کسانی که به دلیل کمبود مراقبتهای بهداشتی یا دسترسی به غذا یا آب سالم جان خود را از دست دادهاند، در این آمار گنجانده نشدهاند.
گزارش شورای حقوق بشر سازمان ملل به ۱۴۳ هزار و ۳۵۰ مورد مرگ غیرنظامیان اشاره کرده است که بهشکل جداگانه توسط منابع مختلف با اطلاعات دقیق، از جمله نام کامل، تاریخ و محل مرگ آنها ثبت شده است.
گزارش سازمان ملل دلیل اصلی مرگ غیرنظامیان را استفاده از «سلاحهای متعدد» در درگیریها، کمین و قتل عام عنوان کرده است.
براساس این گزارش ۳۵,۱ درصد از این افراد با سلاح معمولی و حدود ۲۳,۳ درصد با استفاده از سلاحهای سنگین کشته شدهاند.
این گزارش برپایه هشت منبع اطلاعاتی، از جمله اطلاعات مرکز مطالعات حقوق بشر دمشق، مرکز آمار و تحقیقات سوریه، شبکه حقوق بشر سوریه، دیدهبان حقوق بشر سوریه و مرکز اسناد نقض حقوق بشر تنظیم شده است.
جنگ در سوریه پس از اعتراضهای بهار عربی در مصر، تونس، یمن، لیبی و بحرین با تظاهرات ضددولتی در مارس ۲۰۱۱ در مناطق مختلف این کشور آغاز شد. مردم معترض خواستار اصلاحات دموکراتیک بودند اما این اعتراضها به سرعت به یک جنگ داخلی تمام عیار با دخالت کشورهای خارجی تبدیل شد و جان صدها هزار نفر را گرفت و بخشهای بزرگی از سوریه را ویران کرد.
مرگومیر در یک اردوگاه
سازمان ملل همچنین بهطور جداگانه در گزارشی اعلام کرد که بیش از ۱۰۰ نفر از جمله زنان بسیاری تنها در ۱۸ ماه گذشته در اردوگاه الهول در سوریه جان خود را از دست دادهاند.
سازمان ملل از کشورهای دیگر خواست تا شهروندان خود در اردوگاهها را به کشورشان بازگردانند.
اردوگاه الهول واقع در شمال شرقی سوریه که تحت کنترل کردهاست بهعنوان بازداشتگاه موقت در نظر گرفته شده است. با این حال، هنوز حدود ۵۶ هزار نفر از تقریباً ۵۰ کشور جهان که بیشتر آنها سوری و عراقی و از گروه دولت اسلامی (داعش) هستند، در این اردوگاه بهسر میبرند و بیشتر این افراد را زنان و کودکان تشکیل میدهند.
عمران رضا، هماهنگکننده سازمان ملل در سوریه میگوید اردوگاه الهول بهطور فزایندهای ناامن شده است. او میگوید «این مکانِ بسیار خشن به مکانی ناامن تبدیل شده و خشونت مبتنی بر جنسیت در آن بسیار زیاد است».
10 سال پس از کشتار رژیم سوریه در داریا اولین گزارش کامل از این قتلعام منتشر شد
تحقیقات تازه نشان میدهد که حملات نیروهای حکومت بشار اسد در اوت ۲۰۱۲ به داریا منجر به کشته شدن ۷۰۰ نفر شده است. افشای این جنایت میتواند به اجرای عدالت برای قربانیان کمک کند. در این گزارش تحقیقی گفتهشده که شبهنظامیان ایرانی نیز در این کشتار دست داشتهاند.
استراحت سربازان ارتش سوریه در نزدیکی یک تانک در ورودی ساختمانی ویرانشده در شهر درایا ـ ۲۶ اوت ۲۰۱۶ ـ عکس از خبرگزاری فرانسه
استراحت سربازان ارتش سوریه در نزدیکی یک تانک در ورودی ساختمانی ویرانشده در شهر درایا ـ ۲۶ اوت ۲۰۱۶ ـ عکس از خبرگزاری فرانسهحت سربازان ارتش استراحت سربازان ارتش سوریه در نزدیکی یک تانک در ورودی ساختمانی ویرانشیا ـ ۲۶ اوت ۲۰۱۶ ـ عکس از خبرگزاری فرانسه سوریه در نزدیکی یک تانک در ورودی ساختمانی ویرانشده در شهر درایا ـ ۲۶ اوت ۲۰۱۶ ـ عکس از خبرگزاری فرانسه استراحت سربازان ارتش سور در نزدیکی یک تانک در ورودی ساختمانی ویرانشده در شهر درایا ـ ۲۶ اوت ۲۰۱۶ ـ عکس از خبرگازان ارتش سوریه در نزدیکی یک تانک در ورودی ساختمانی ویرانشده در شهر درایا ـ ۲۶ اوت ۲۰۱۶ ـ عکس از خبرگزاری فرانسه
۳ شهریور ۱۴۰۱
۲ دقیقه
نشانگذاری
خشونتهای شگفتآوری که ۱۰ سال پیش نیروهای دولتی سوریه علیه غیرنظامیان در شهر داریا مرتکب شدند در اولین تحقیقات دقیق درباره این کشتار آشکار شد.
داریا در ریف دمشق واقع در جنوب غربی سوریه، در دوران جنگ در این کشور شاهد نبردهای سنگینی بوده است. این شهر از کانونهای اولیه اعتراضات ضد دولتی در سوریه بود. در اوت ۲۰۱۲، شورشیان ادعا کردند که نیروهای ارتش سوریه دست به کشتار جمعی زدهاند که بعدها بهعنوان کشتار داریا شناخته شد. بهگفته مخالفان، دومین کشتار در ۴ ژانویه ۲۰۱۳ رخ داد. با ادامه جنگ کنترل این شهر در سال ۲۰۱۳ به دست شورشیان افتاد و در اوت سال ۲۰۱۶ ارتش سوریه بار دیگر این شهر را به تصرف خود در آورد.
بهمناسبت دهمین سالگرد جنایت داریا، تیمی از بازرسان سوری تبار با حمایت گروه «کنسرسیوم بریتانیایی سوری» (SBC)، بازماندگان و شاهدان پراکنده در سراسر جهان را برای ضبط وقایع و بررسی شهادتهایشان ردیابی کردند.
این تیم امیدوار است نهادهای سازمان ملل و سایر نهادهای قانونی از گزارشی که روز پنجشنبه ۳ شهریور / ۲۵ اوت منتشر شد برای پیگرد قضایی برخی از مسئولان سوری استفاده کنند.
در این گزارش آمده است:
«این گزارش جنایتهای مرتکبشده در داریا را بر اساس شهادت شاهدان و قربانیان ثبت کرده است و از این طریق گزارشهای آنها را برای آیندگان حفظ میکند».
براساس این گزارش، دستکم ۷۰۰ نفر در حمله نیروهای وفادار بشار اسد به این شهر در روزهای ۲۴ تا ۲۶ اوت ۲۰۱۲ (۳ تا ۵ شهریور ۱۳۹۱) کشته شدند. سربازان خانه به خانه شهر را گشتند و مردان، زنان و کودکان را بازداشت کردند. مردم وحشتزده در زیرزمینها پناه گرفتند.
شاهدان، که بسیاری از آنها برای اولین بار در مورد رویدادهای داریا مصاحبه میکردند، گفتند دولت اسد و متحدانش بهطور بیرویه محلههای داریا را گلولهباران و غیرنظامیان را کشته و زخمی کردند.
در این گزارش آمده است که بازرسان توانستند نیروهای دولتی و شبهنظامیان ایرانی و حزبالله لبنان را که در این حملات دخیل بودند با لباسها، نشانها و سلاحهایشان شناسایی کنند. این تیم همچنین برخی از افراد مسئول را نیز شناسایی کرده است.
یکی از شاهدان در این گزارش گفته است صحنه بیمارستان پس از حمله به داریا «مانند روز قیامت» بود. این شاهد گفت:
«همه بهدنبال عزیزان مجروح خود بودند و تلاش میکردند آنها را درمان کنند. مردم میدویدند و فریاد میزدند "این شخص را نجات دهید وگرنه خواهد مرد". ورود به بیمارستان به معنای دیدن مردم در حال مرگ بود. من فقط به برادرم فکر میکردم... [و اینکه آیا او] زنده است یا نه. وحشتناک بود. هنوز فریادهای مردم را به یاد دارم. همه نام عزیزشان را صدا میکردند».
این تحقیقات همچنین جزئیاتی را برملا میکند که براساس گفتههای شاهدان، در پی این کشتار گزارشگران تلویزیون دولتی به غیرنظامیانی که بهشدت مجروح شده بودند فشار میآوردند تا روایت دولتی مبنی بر اینکه نیروهای شورشی مسئول کشتار هستند را بازگو کنند.
احمد سعید، بازپرسی که در داریا بزرگ شده است گفت تلاشها برای محو حقایق «تقریباً بدتر از خود کشتار بود».
این گزارش همچنین نشان میدهد که با وجود گذشت ۱۰ سال از این واقعه و جمعآوری شواهد قابل توجه، عدالت همچنان برای مردم داریا دور از دسترس است.
شاهدان این گزارش تفصیلی بهرغم ناامیدی از نهادهای بینالمللی، شهادتهای خود را ارائه و جنایتهای فجیع حکومت حاکم بر کشور خود در داریا را بازگو کردند.
منبع:رادیو زمانه