جنبش اصلاح سهمیه بنگلادش 2024
30-07-2024
بخش خبر و تحلیل خبر
130 بار خواندە شدە است
جنبش اصلاح سهمیه بنگلادش 2024
مشکلات بیکاری و فقر نیز در ناآرامیهای اخیر بنگلادش تأثیر داشتهاند و به شکلگیری جنبشهای مختلفی منجر شدهاند. بنگلادش با نرخ بالای بیکاری، بهویژه در میان جوانان و فارغالتحصیلان دانشگاهی، مواجه است. این مشکل با شرایط اقتصادی ناپایدار و فقدان فرصتهای شغلی مناسب ترکیب شده و باعث نارضایتی گسترده در میان مردم، بهویژه نسل جوان، شده است.شرایط اقتصادی دشوار و افزایش هزینههای زندگی، بهویژه در مناطق فقیرنشین، به فشارهای اقتصادی بر خانوادهها افزوده و نارضایتیها را تشدید کرده است. این مسائل اقتصادی به همراه بحرانهای طبیعی نظیر سیلهای اخیر، شرایط را برای بسیاری از مردم بنگلادش پیچیدهتر کرده است. مشکلات قتصادی و اجتماعی در کنار مشکلات سیاسی، نقش مهمی در تحریک اعتراضات و ناآرامیهای اخیر بنگلادش ایفا کردهاند.
اعتراضات دانشجویی که علیه سیستم سهمیهبندی مشاغل دولتی آغاز شدهاند، یکی از نمودهای این نارضایتیهاست. دانشجویان معتقدند که این سیستم ناعادلانه است و فرصتهای شغلی را محدود میکند، به ویژه برای کسانی که به اقشار خاصی از جامعه تعلق ندارند. این مسئله در کنار بیکاری بالا، نابرابریهای اقتصادی و مشکلات معیشتی، به افزایش نارضایتیها دامن زده است
جنبش اصلاح سهمیه 2024، که توسط معترضان به عنوان «محاصره بنگلادش» لقب گرفت، یک جنبش اعتراضی در حال انجام است که توسط دانشجویان، و همچنین معلمان، از دانشگاههای دولتی و دانشگاههای خصوصی بنگلادش رهبری میشود. جنبش خواستار اصلاح نظام متعارف استخدام سهمیهای مشاغل دولتی در کشور است. اعتراضات در پاسخ به حکم دادگاه عالی در 5 ژوئن 2024 آغاز شد.دادگاه مزبور بخشنامه 2018 دولت مبنی بر لغو سهمیه 30 درصدی فرزندان مبارزان آزادی در مشاغل دولتی را غیرقانونی اعلام کرد. این بخشنامه در پی جنبش اصلاح سهمیه بنگلادش در سال 2018 صادر شد.
پس از تصمیم دادگاه، فعالیتهای آنلاین علیه این حکم همراه با فراخوانهایی برای «سال 2018 دیگر» آغاز شد. اعتراضات اولیه در اوایل ژوئن برگزار گردید که عمدتاً در پایتخت کشور ،داکا متمرکز بود، اما بعداً به دلیل عید قربان و تعطیلات تابستانی متوقف شد. پس از تعطیلات، تظاهرات مسالمت آمیز دانشجویان در 1 ژوئیه مجدداً آغاز شد، در حالی که معلمان دانشگاه های دولتی در اعتراض به طرح جدید بازنشستگی همگانی اعتصابی را اعلام کردند که باعث تعطیلی دانشگاه ها گردید. تظاهرات در سرتاسر کشور در 7 ژوئن توسط یک تشکیلات حمایتی و گسترده به نام «جنبش دانشجویان معترض به تبعیض » را آغاز کردند و با راهاندازی راهآهن و ترافیک با تظاهرات در شهرهای بزرگ و کلانشهرها مانند داکا، چیتاگونگ، کومیلا، جسور، رنگپور و راجشاهی، دنبال کردند. در حالی که بخش استیناف در 10 ژوئیه دستور وضعیت فعلی چهار هفته ای را در مورد این سهمیه صادر کرد، اعتراضات ادامه یافت و خواستار راه حل از سوی دولت بود. روز بعد با درگیری پلیس با دانشجویان، اعتراضات برای اولین بار به خشونت تبدیل شد. در 14 ژوئیه، نخست وزیر شیخ حسینه اظهارات جنجالی کرد و اوضاع را تشدید کرد. در 15 ژوئیه، اتحادیه حاکم عوامی موضع خود را در برابر تظاهرات مستحکم کرد، و معترضان با سرکوب خشونت آمیز لیگ چاترا مواجه شدند که صدها زخمی برجای گذاشت.
پس از انتشار حکم دادگاه عالی در 5 ژوئن 2024، دانشجویان دانشگاه های مختلف در داکا با هم متحد شدند و خواستار اصلاح سهمیه گردیدند. در ابتدا دانشجویان و معلمان دانشگاه های دولتی از جمله دانشگاه داکا، دانشگاه جاگانات، دانشگاه مهندسی و فناوری راجشاهی، دانشگاه دریانوردی بانگباندو شیخ مجیب الرحمان، دانشگاه جهانگیرناگر، دانشگاه چیتاگونگ، دانشگاه راجشاهی، دانشگاه کومیلا، دانشگاه اسلامی و سایر موسسات آموزشی بودند که به جنبش پیوست. پس از آن، دانشجویان دانشگاه های خصوصی از جمله دانشگاه شمال جنوبی، دانشگاه مستقل بنگلادش، دانشگاه BRAC، دانشگاه بین المللی آمریکایی-بنگلادش، دانشگاه بین المللی متحد، دانشگاه علم و صنعت احسان الله، دانشگاه جنوب شرقی و دانشگاه وارندرا نیز با پیوستن به تظاهرات عمومی، از این اقدام پیروی کردند. دانشجویان تحت پرچم جنبش دانشجویی ضد تبعیض، محاصره بنگلا را آغاز کردند. در جریان جنبش، بخش استیناف در 10 ژوئیه به مدت چهار هفته وضعیت موجود را تایید کرد و سهمیه مبارزان آزادی را لغو کرد. دانشجویان در واکنش به حکم دادگاه گفتند که به دنبال راه حل نهایی برای موضوع سهمیه از سوی دولت هستند و مدعی شدند این حرکت ربطی به دادگاه ندارد. این اعتراض همچنین بر قطار داخلی و شبکه های حمل و نقل جاده ای تأثیر گذاشت.
جنبش دانشجویی ضد تبعیض خواسته های زیر را به دولت مطرح کرده است:
لغو نظام سهمیه ای موجود برای مشاغل دولتی.
ارائه سهمیه با نرخ عادلانه به گروه های اقلیت و افراد معلول.
تصویب قانون جدید در مجلس که بر اساس آن نظام سهمیه بندی جدید برای حداکثر 5 درصد از کل مشاغل تعیین می شود.
درگیری تظاهرکنندگان با پلیس، لیگ چاترا بنگلادش (BCL) و اعضای لیگ جوبو، در جریان تظاهرات دانشجویان سهمیه بندی شده تحت شعار 'جنبش دانشجویی ضد تبعیض' در منطقه میرپور در داکا، بنگلادش، 18 ژوئیه 2024. EFE/EPA/MONIRUL ALAM
در 10 ژوئیه دانشجویان دانشگاه داکا در مقابل کتابخانه مرکزی تجمع کردند و به شاهباغ رفتند و محل را محاصره کردند. نیروهای حکومتی موانعی را در مقابل دانشجویان قرار دادند. بعد از ظهر مشخص شد که در حکم دادگاه عالی مبنی بر لغو سیستم سهمیهبندی، چهار هفته است که در پاسخ به وضعیت موجود صادر شده است. رئیس دادگستری از دانش آموزان خواست که به اعتراض خود خاتمه دهند. سیستم حمل و نقل داکا به دلیل محاصره در مناطق مختلف داکا متوقف شد. اتوبوس های راه دور به دلیل آشفتگی متوقف شدند. در همین روز پلیس به دانشجویان معترض دانشگاه کومیلا حمله کرد.
روز بعد ،11 ژوئیه قرار بود محاصره شاهباغ از ساعت 15 بعد از ظهر آغاز شود.علیرغم بارندگی، دانش آموزان در مسیر خود به سمت شاهباغ از سنگر پلیس عبور کردند. دانشجویان کالج داکا به دلیل موانع پلیس عقب نشینی کردند و دانشجویان دانشگاه داکا به دانشجویان دانشگاه جاگانات در شاهباغ پیوستند. به جز شاهباغ، جاهای دیگر داکا تحت تأثیر این جنبش قرار نگرفت. در ساعت 21:00 دانشجویان به تظاهرات خود پایان دادند و در اعتراض به حمله پلیس به آنها، راهپیمایی و تجمع اعتراضی را در روز 12 ژوئیه اعلام کردند.
بنا به قرار قبلی در روز 12 جولای در ساعت 17:00 دانشجویان در شاهباغ تجمع کرده و آ« را در محاصره خود گرفتند.
در حالی که دانشجویان در کالج کومیلا ویکتوریا در حال تظاهرات بودند، گروهی از اعضای لیگ چاترا دست به حمله زدند. در جریان این وضعیت، دانش آموزی که در حال ضبط ویدئو بود به سالن برده شد و توسط اعضای لیگ چاترا مورد ضرب و شتم قرار گرفت.
روز 13 ژوئیه دانشجویان با بستن خطوط راه آهن در رجشاهی اعتراض کردند. در داکا، دانشجویان DU یک کنفرانس مطبوعاتی در شب برگزار کردند و در آنجا اعلام کردند که تلاش میشود با شکایتهای قضایی مانع جنبش دانشجویان شوند.
روز 14 ژوئیه دانشجویان در داکا راهپیمایی و تحصن و شهر را محاصره کردند و بعداً یادداشتی را به رئیس جمهور محمد سحاب الدین تسلیم نمودند.
در پاسخ به بیانیه بحث برانگیز نخست وزیر بنگلادش در یک کنفرانس مطبوعاتی که گفته می شود وی از دانشجویان معترض به جنبش اصلاح سهمیه به عنوان فرزندان راجاکارها (خائنان در جنگ استقلال 1971) یاد کرد، دانشجویان تظاهرات خودرا در نیمه شب در منطقه پردیس دانشگاه داکا برگزار کردند؛جایی که در آن
دانشجویان دختر پس از شکستن قفلی که پلیس بر خوابگاه آنان زده بود در تالار روکیا تجمع کرده و به اعتراشات پیوسنه بودند.
دولت به اپراتورها دستور داد تا شبکه اینترنت را در منطقه دانشگاه داکا خاموش کنند. در حوالی ساعت 11:30 شب، رهبران و اعضای لیگ چاترا بنگلادش به معترضان در دانشگاه چیتاگونگ حمله کردند و 13 معترض را مجروح کردند.
در روز 15 ژوئیه در حدود ساعت 12:00 بعد از ظهر، دانشجویان دانشگاه علم و صنعت جسور و کالج مایکل مادوسودان تظاهراتی برگزار کردند که در آن یکی از اعضای لیگ چاترا به یک معترض حمله کرد و او را مجروح کرد.
در داکا، اعضای لیگ چاترا در حوالی ساعت 03:45 بعد از ظهر از Segunbagicha در نزدیکی Motsho Bhobon راهپیمایی خود را به سمت شاهباغ آغاز کردند.بعداً در شب، اعضای لیگ چاترا به دانشجویان داخل سالن بیجوی اکاتور دانشگاه داکا حمله کردند، جایی که برخی از مهاجمان در حال تیراندازی با تپانچه و حمل چوب با خود دیده شدند.در پاسخ، معترضان نیز برای مقابله به مثل، چوب های آجری را از داخل سالن پرتاب کردند. در حین پوشش تظاهرات در دانشگاه داکا، دو روزنامه نگار از دیلی استار و پروتوم الو در حمله ای که توسط لیگ چاترا انجام شد مورد حمله و مجروح شدن قرار گرفتند.
در ساعت 5:30 بعد از ظهر، اعضای لیگ چاترا تلاش کردند به بخش اورژانس بیمارستان کالج پزشکی داکا حمله کنند، جایی که بیش از 200 دانشجوی مجروح در درگیری ها به دنبال درمان بودند. پس از چندین تلاش در طول بعدازظهر، اعضای لیگ چاترا،که برخی از آنها کلاه ایمنی به سر داشتند، به زور در حوالی ساعت 7:30 بعد از ظهر وارد DMCH شدند و شروع به حمله کردند. بسیاری از آنها در حال حمل میله و تبر چینی مشاهده شدند. آنها دانشجویانی را که قبلاً در جنبش اصلاح سهمیهها مجروح شده بودند هدف گرفتند و چندین آمبولانس پارک شده در DMCH را خراب کردند.
بعداً در همان شب، حمله ای که توسط شعبه چاترا لیگ راجشاهی در دانشگاه راجشاهی انجام شد، شش دانشجو را مجروح کرد، از جمله عضو مشترک اتحادیه دانشجویان بنگلادش در RU.
در کومیلا، هماهنگکننده جنبش دانشجویی ضد تبعیض در حدود ساعت 8 بعد از ظهر هنگامی که هشت عضو لیگ چاترا با او تماس گرفتند تا تلفنش را چک کنند ، مورد حمله قرار گرفت و او را مورد ضرب و شتم قرار دادند.
معترضان خواستار تظاهرات و تجمعات سراسری در تمامی مؤسسات آموزشی کشور در ساعت 15:00 در روز 16 ژوئیه شدند.
در روز 16 ژوئیه حدود ساعت 12:15 بامداد اعضای لیگ چاترا با استفاده از سلاح گرم به دانشجویان دانشگاه جهانگیرنگار حمله کردند. دانشجویان پس از شکستن قفل آن به محل اقامت معاونت پناه بردند. حدود 300 نفر از اعضای لیگ چاترا، مسلح به لوله های GI و چوب، آجر و بطری های شیشه ای را به سوی دانش جویان پرتاب کردند. بر اساس گزارشها تیراندازیهایی شلیک شد و دو روزنامهنگار، از جمله یکی از داکا تریبون و بیش از 50 دانشجوی معترض زخمی شدند.
پلیس برای کنترل اوضاع وارد شد، در حالی که هر دو گروه خود را در خارج از محل اقامت معاونت قرار دادند. دانشجویان ادعا کردند که مهاجمان شامل افراد خارجی بودند که برخی از آنها چهل ساله بوده و دانشجو نبودند. بعداً، بازرس فرعی اداره پلیس آشولیه در عوض تصمیم گرفت دانشجویان را با بیان اینکه معترضان در ایجاد «این آشوب» مقصر هستند، مقصر بداند.
یک حادثه خشونتآمیز دیگر میان پلیس و دانشجویانی که خواستار اصلاح سهمیهها بودند در مقابل دانشگاه بیگم روکیا در رنگپور بین ساعت 2:30 تا 3:00 بعد از ظهر رخ داد. پلیس در جریان این حادثه به تیراندازی به سوی دانشجویان معترض متوسل شد. به گفته دکتر یونس علی، مدیر بیمارستان کالج پزشکی رنگپور، یک دانشجوی دانشگاه بیگم روکیا به نام ابوسید پس از انتقال به بیمارستان با جراحات گلوله درگذشت.
حوالی ساعت 3:30 بعد از ظهر گزارش شد که در منطقه فارم گیت-خامباری، مهاجمان لیگ چاترا با چوب به معترضان حمله کردند. هنگامی که معترضان در ایستگاه مترو فارم گیت پناه گرفتند، مهاجمان وارد شدند و شروع به ضرب و شتم دانشجویان کردند که مسافران شاهد آن بودند. ظاهراً پلیس برای کنترل اوضاع مستقر شده بود. مسئول عملیات راه آهن مترو داکا، این ادعاها را رد کرد و اظهار داشت که نگهبانان ایستگاه 'اشرار' را در حالی که با چوب های بامبو وارد می شدند از آن جا بیرون راندند. آنها همچنین اعلام کردند که خسارتی به ایستگاه وارد نشده است. با این حال، آنها از برنامه ریزی برای بستن برخی از دروازه های مجموعه ایستگاه برای مدتی برای جلوگیری از تکرار چنین حوادثی خبر دادند.
دانشجویان از دانشگاهها و کالجهای خصوصی مختلف نیز اعتراض کردند و راهها را علیه خشونت لیگ چاترا در جنبش اصلاح سهمیهبندی، از جمله کالج نوتردام، کالج نمونه مسکونی داکا، کالج مدل راجوک اوتارا، کالج کانتونم آدامجی، مدرسه و کالج نون ویکارونیسا، مسدود کردند. مدرسه و کالج ایده آل، کالج شهر داکا، کالج شاهین BAF کالج داکا، کالج BAF شاهین کورمیتولا، کالج عمومی بیرشرستا نورمحمد، کالج عمومی بیرشرستا مونشی عبد رئوف، دانشگاه پرایم آسیا، دانشگاه بین المللی متحد، دانشگاه BRAC، دانشگاه هنرهای لیبرال بنگلادش ، دانشگاه علم و صنعت احسان الله، کالج دانیا، کالج دکتر محبوب رحمان ملا، دانشگاه دولتی بنگلادش، دانشکده و بیمارستان پزشکی انام، دانشگاه تجارت و فناوری بنگلادش، دانشگاه بین المللی نرگس، دانشگاه شمال جنوبی، دانشگاه بین المللی آمریکایی بنگلادش، مستقل دانشگاه، بنگلادش، دانشگاه شرقی، دانشگاه شهر، دانشگاه شرق غرب، دانشگاه جنوب شرقی، دانشگاه بینالمللی کشاورزی و فناوری بازرگانی، دانشگاه مد و فناوری BGMEA، دانشگاه بینالمللی منارات و بسیاری دیگربه این اعتراضات پیوستند.
هنگام درگیری تظاهرکنندگان با پلیس، لیگ چاترای بنگلادش (BCL) و اعضای لیگ جوبو، در جریان تظاهرات دانشجویان سهمیه بندی شده تحت شعار 'جنبش دانشجویی ضد تبعیض' در منطقه میرپور در داکا، بنگلادش، 18 ژوئیه 2024، به یک مجروح کمک می شود. /EPA/MONIRUL ALAM
دانشجویان دانشگاه شمال جنوبی، دانشگاه مستقل بنگلادش و دانشگاه BRAC در اطراف محل مربوطه خود در منطقه مسکونی باشوندهارا و مرول بادا با محاصره ایجاد شده توسط دانشجویان تا Baridhara، خیابانهای مقابل مرکز خرید Jamuna Future Park تظاهرات کردند. بزرگترین مرکز خرید کشور، نتون بازار، باددا و کوریل است که باعث درگیر شدن مناطق همجوار آن از جمله رامپورا، بناسری، جاده لینک بددا و منطقه هتل ابول در مالیباغ شده است. دانشجویان دانشگاه پریمازیا منطقه بنانی را مسدود کردند. دانشجویان کالج نوتردام در مرکز اصلی مالی کشور و بزرگترین منطقه تجاری مرکزی موتیجهیل در میدان شاپلا تظاهرات کردند. دانشجویان دانشگاه بین المللی نرگس نیز تلاش کردند تظاهراتی را در خیابان راه اندازی کنند، اما در عوض در محوطه دانشگاه اعتراض کردند. دانشجویان دیگر دانشگاه ها و کالج ها نیز به این تظاهرات پیوستند. تظاهرات همچنین در Dhanmondi، به ویژه در مقابل منطقه آزمایشگاه علوم و در اوتارا برگزار شد. گریدلاک نیز در مکانهایی مانند محمدپور، دانموندی، جاده میرپور و گبتولی به جنبش اعتراضی پیوست.
دانشجویان خطوط راه آهن را در چاتوگرام و محخالی مسدود کردند. بزرگراه داکا-چتوگرام، داکا-باریسال، داکا-راجشاهی و بزرگراه داکا-تانگل نیز مسدود شد.
در شب، وزارت آموزش و پرورش تعطیلی نامحدود مدارس و دانشکده ها را اعلام کرد و به تعویق افتادن امتحان HSC که برای 18 جولای برنامه ریزی شده بود نیز مشمول این تعطیلی گردید.
UGC اعلام کرد که تمام دانشگاه های دولتی و خصوصی در سراسر کشور تا اطلاع ثانوی تعطیل خواهند ماند. در عین حال، تمام دانشکدههای پزشکی، نساجی، مهندسی و سایر دانشکدههای وابسته نیز بسته خواهند ماند. کمیسیون همچنین به مقامات دانشگاه دستور داد تا سالنهای مسکونی را که گفته میشد با در نظر گرفتن ایمنی دانشجویان تصمیم گیری شده، تخلیه کنند.
به یاد کشته شدگان، جنبش یک نماز میت نمادین را که برای 17 ژوئیه برنامه ریزی شده بود، اعلام کرد.
در روز 17 ژوئیه پس از برگزاری برنامه دعای جنازه که توسط BNP و احزاب دیگر برای قدردانی از شش نفری که در 16 ژوئیه برای جنبش اصلاح سهمیه کشته شدند، ترتیب داده شده بود درگیریها با پلیس آغاز شد. ماموران دولتی به همه دانشجویان دستور دادند تا سالن های مسکونی را خالی کنند. معترضان این دستور را رد کردند و متقابلا مقامات مربوطه پلیس را برای تخلیه سالن ها مستقر کردند. دانشجویانی که بزرگراه داکا-باریسال را مسدود کرده بودند، تعطیلی کامل را برای 18 ژوئیه اعلام کردند و تنها به خدمات اضطراری اجازه دادند تا کارشان را متوقف نکنند تا آن ها بتوانند به خشونت پلیس اعتراض کنند، عدالت را برای متوفیان مطالبه کنند، و خواستار ایجاد محوطه ای عاری از تروریسم شوند.
در بامداد روز 18 ژوئیه پلیس با دانشجویان دانشگاه BRAC در خیابان های بادا درگیر شد. پلیس همچنین باتومهایش را برای سرکوب معترضان به کار گرفت و گلولههای گاز اشکآور را در محوطه دانشگاه شلیک کرد. گزارش ها حاکی از آن است که حدود 30 دانشجو توسط پلیس بنگلادش کشته شدند.متعاقبا دانشجویان به مقر شبکه دولتی تلویزیون بنگلادش یورش بردند و اقدام به آتش زدن کردند. شبکه مجبور شد پس از حمله کار پخش را متوقف کند.
سایت پلیس بنگلادش، بانک بنگلادش، دفتر نخست وزیر بنگلادش و وب سایت رسمی لیگ چاترا بنگلادش توسط یک گروه طرفدار معترضان به عنوان پاسخی به خشونت و حملات انجام شده توسط پلیس و لیگ چاترا هک شد.در پاسخ به این وضعیت حوالی ساعت 9 شب، دولت دسترسی به اینترنت را در سراسر کشور قطع کرد.
روز 19 ژوئیه پلیس کلان شهر داکا در تلاش برای جلوگیری از اعتراضات دانشجویان، توقف نامحدود تجمعات و راهپیمایی های عمومی را اعلام کرد.به گفته چندین ناظر راهآهن ناشناس که صحبت میکردند، مقامات راهآهن بنگلادش، به دستور مقامات بالاتر در دولت، خدمات قطار بین داکا و بقیه کشور را برای جلوگیری از استفاده معترضان اصلاح سهمیهبندی از قطار برای سفر یا تشکیل تجمعات تعطیل کردند. با دیلی پروتوم الو. قطع سراسری دسترسی به اینترنت که از 18 جولای آغاز شد تا 19 جولای ادامه یافت.
در این روز در سراسر کشور درگیری ها به شدت ادامه یافت. حدود ساعت 10:00 صبح، معلمان دانشگاه فنی و مهندسی راجشاهی در اعتراض به صورت خود پوشش های مشکی زدند. حدود ساعت 12:45 بعد از اینکه معترضان در منطقه کیشورگانج، بهیراب تانا، ایستگاه پلیس را محاصره کردند، پلیس از داخل ایستگاه به سمت جمعیت شلیک کرد و بیش از صد دانشجو مجروح شد.
برخی درگیریها با پلیس در جاهای دیگر نیز رخ داد، از جمله در اوتارا، محمدپور، و بادا تاناس داکا.
در نارسینگدی، معترضان اصلاح سهمیه به یک زندان یورش بردند و صدها زندانی را قبل از آتش زدن این مرکز آزاد کردند.
دولت منع آمد و شد را اعلام و سربازان را در سراسر کشور مستقر کرده است.
اتحادیه چاترا بنگلادش تهدید کرد که هر معترضی که از شعارها یی استفاده کند که در آن مبارزان انقلاب 1974 را مورد اهانت قرار دهد با عواقب آن مواجه خواهد شد، زیرا آنها این اقدامات را توهین آمیز به روح جنگ آزادیبخش و مبارزان آزادی می دانند. همچنین اعلام کرد که قصد دارد در صورت ادامه استفاده از این شعارها اقدامی انجام دهد. وزیر رفاه اجتماعی دیپو مونی اظهار داشت که معترضان نباید حق در دست داشتن پرچم بنگلادش را داشته باشند. در پرتو این وقایع، نخست وزیر محتوای آموزش معترضان را زیر سوال برد.
از سوی دیگربه دلیل حملات لیگ چاترا، دانشگاههای بزرگ در سراسر داکا از جمله دانشگاه داکا و دانشگاه جاگانات بسیاری از افراد مرتبط با این گروه را اخراج کردهاند. در دانشگاه داکا، مقامات حتی درخواست های 10 امتیازی دانشجویان را برای ورود به دانشگاه پذیرفتند.
از 18 ژوئیه 2024، هفده قربانی در سراسر کشور به دلیل حملات و خشونت انجام شده توسط لیگ چاترا و پلیس بنگلادش گزارش شده است.علاوه بر این، بیش از 6000 دانش آموز، غیرنظامی و کودک مجروح شده اند.
مطابق آخرین گزارش های رسیده تا این لحظه به نقل از خبرگزاری رویترز ،20 ژوئیه، سربازان روز شنبه در خیابان های متروک داکا پایتخت بنگلادش گشت زنی کردند و پس از کشته شدن حداقل 114 نفر در این هفته در تظاهرات دانشجویان علیه دولت، دولت دستور داد تمام ادارات و موسسات به مدت دو روز بسته بمانند. سهمیه های شغلی
بر اساس دادههای بیمارستانی، دستکم چهار نفر در درگیریهای پراکنده روز شنبه در برخی از مناطق داکا، که مرکز تظاهراتها بوده، و جایی که نیروهای امنیتی برای اجرای مقررات منع آمد و شد مسدود کردند، جان خود را از دست دادند.
از سوی دیگر اخزاب و شخصیت های سیاسی علیه اقدامات خشونت آ»یز دولت دست به انتقاد و اعتراض زدند
بزرگترین حزب مخالف بنگلادش، حزب ملی گرای بنگلادش، حملات لیگ چاترا به معترضان را محکوم کرد. اتحاد دموکراتیک چپ نیز سرکوبها را محکوم کرد و گفت که «دولت به جای به رسمیت شناختن تغییرات منطقی در سیستم سهمیهبندی، سخنرانیهای تحریکآمیز ارائه میکند».
سی تن از شهروندان برجسته کشور تلفات جانی در درگیری های خشونت آمیز در جریان اعتراضات را محکوم کردند. سازمان غیردولتی شفافیت بینالمللی بنگلادش نیز این سرکوبها را محکوم کرد.
سفارت ایالات متحده در بنگلادش برای شهروندان خود که در این کشور زندگی می کنند هشدار داد تا از تظاهرات خودداری کنند و در مجاورت تجمعات بزرگ احتیاط کنند. سفارت بعداً به دلیل تشدید اوضاع بسته شد.
متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده، حملات لیگ چاترا به معترضان را محکوم کرد. با این حال، سخنگوی وزارت امور خارجه بنگلادش، ساحلی سابرین، اظهارات میلر را «ادعاهای غیرمستند» خواند.
اندی کیم، عضو کنگره ایالات متحده، خشونت دولت علیه معترضان دانشجویی را محکوم کرد.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، نگرانیهای خود را ابراز کرد و از دولت خواست که محیطی مساعد برای گفتوگو را تضمین کند و معترضان را تشویق کرد تا برای حل بنبست وارد گفتگو شوند.
ولکر ترک، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد از دولت خواست تا با دانشجویان معترض تعامل کند و خشونت را متوقف کند.
چارلز وایتلی، سفیر اتحادیه اروپا در بنگلادش، اظهار داشت که او «میخواهد یک راه حل سریع برای وضعیت فعلی ببیند» و از دولت میخواهد «از خشونت و خونریزی بیشتر اجتناب کند».انجمن دانشجویان سراسر هند خشونت را محکوم کرد و همبستگی خود را با معترضان دانشجو اعلام کرد.
سازمان دانشجویان دموکراتیک تمام هند در حمایت از دانشجویان بنگلادشی در کلکته تظاهراتی برگزار کرد.
عفو بینالملل حملات علیه معترضان را محکوم کرد و از دولت خواست که «فوراً امنیت همه معترضان مسالمتآمیز و درمان مناسب با همه مجروحان را تضمین کند».
سازمان غیردولتی حقوق مدنی دیجیتال Access Now از دولت خواست که دسترسی نامحدود به اینترنت و شفافیت در هنگام اختلالات را داشته باشد، تا با ارائه دهندگان خدمات اطلاع رسانی و توضیحات قبلی به کاربران آن ها بتوانند کار اطلاع رسانی به مردم را ادامه دهند.
منابع:
https://news.un.org/en/story/2024/07/1151676
https://en.wikipedia.org/wiki/2024_Bangladesh_quota_reform_movement
Bangladesh shuts offices, imposes curfew to curb deadly job quota protests | Reuters